Achtergrond

YouTube-portret: Annick Massis

Annick Massis is een laatbloeier. Maar bloeien doet ze. De Franse sopraan heeft inmiddels meer dan negentig rollen op haar repertoire staan en is een bekende bij vele grote operatonelen. Een portret in beeld van de coloratuurkunstenares. Met dank aan YouTube.

(Foto: Gianni Ugolini)

Afgelopen zaterdag trad Annick Massis op in de NTR ZaterdagMatinee in Amsterdam, als Leïla in Les pêcheurs de perles. Een rol waar ze al sinds het begin van haar carrière, zo’n twintig jaar geleden, mee optrekt.

Massis was lerares op een school toen ze besloot zang te gaan studeren. Ze ging naar het Conservatoire Francis Poulenc in Parijs en kreeg na haar afstuderen een plekje bij het operahuis van Toulouse. Naast diverse rollen in werken van Mozart mocht ze daar ook de hoofdrol in Bizets exotische opera vertolken.

Ter illustratie van Massis’ carrièrelange band met de rol hieronder een fragment van één van haar vertolkingen:

Bizets Leïla is lang niet de enige Franse rol die Massis op zich heeft genomen. Ze groeide uit tot toonaangevende zangeres in het repertoire van landgenoten als Charpentier, Halévy, Massenet, Poulenc, Rameau (elf rollen!) en Thomas.

Van Halévy hieronder een scène uit La Juive, afkomstig uit Parijs, 2007, een productie die ook in Amsterdam was te zien.

Zoals gezegd zong Massis in haar beginjaren in Toulouse ook de nodige Mozart-rollen. En daar voegde ze later nog meer rollen aan toe. Haar repertoire telt er inmiddels zeker tien.

Hieronder zingt de sopraan ‘Non mi dir’ uit Don Giovanni. De opname komt van een Franse tv-show uit 2007.

Het wellicht grootste part van Massis’ repertoire bestaat uit belcantorollen. Zo debuteerde ze in 1999 in Toulouse in de titelrol van Lucia di Lammermoor, waarna ook grote theaters als die in Barcelona en Rome haar voor die rol vroegen.

Hieronder een deel van de waanzinscène. Het fragment komt uit Rome, 2008.

Nog een voorbeeld van haar belcantobekwaamheid: een scène uit Il viaggio a Reims van Rossini, opgenomen in de Scala in 2009.

Sinds 2004 heeft Massis ook Violetta uit La Traviata op haar repertoire gezet – haar tweede Verdi-rol na Gilda in Rigoletto. Deze rol zong ze dit jaar nog bij de Opéra Royal de Wallonie in Luik. Tot slot een fragment uit die productie. Massis zingt ‘Sempre Libera’.

Meer informatie over Annick Massis en haar optredens is te vinden op www.annickmassis.com.

Vorig artikel

Matinee brengt hoogkaraatse Parelvissers

Volgend artikel

Gergiev zwaait fraaie Otello in de Doelen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. lalala
    10 september 2012 at 12:05

    cool!