Achtergrond

Operazanger Lieuwe Visser overleden

De Nederlandse operazanger, zangdocent en bestuurder Lieuwe Visser is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat berichten diverse media. Visser zong als bas een groot aantal rollen in Nederland, andere Europese landen en de Verenigde Staten.

Lieuwe Visser (foto: Muziekencyclopedie.nl).
Lieuwe Visser (foto: Muziekencyclopedie.nl).

Visser werd in 1940 geboren in Diemen. Hij studeerde eerst geschiedenis en kwam daardoor in Rome terecht. Daar nam hij zangles aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Terug in Nederland maakte hij deel uit van de Opera Studio van De Nederlandse Opera Stichting.

Na zijn debuut bij De Nederlandse Opera Stichting, als Don Basilio in Il barbiere di Siviglia, bouwde Visser een imposante carrière met een zeer uiteenlopend repertoire op. Hij zong in vele wereldpremières van nieuwe werken van Nederlandse componisten, maar ook in klassiekers als Don Pasquale, Der Rosenkavelier, Nabucco en Don Giovanni. Daarbij werkte hij samen met grote namen als Joan Sutherland, Bernard Haitink, Edo de Waart en Riccardo Muti.

Eind jaren tachtig werd Visser zangdocent aan het conservatorium van Maastricht. Ook raakte hij als bestuurder bij het culturele leven betrokken, onder meer als voorzitter van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.

“Hij was een zanger die van het woord uitging en altijd een tekst interpreteerde”, schrijft mezzosopraan en IVC-directeur Annett Andriesen op haar Facebook-pagina. Andriesen trad vaak met Visser op. “Hij hield van zingen en genoot van zijn beroep. Hij was geestig en had een gezonde dosis zelfspot. Hij was ook maatschappelijk zeer bewogen en had absoluut leiderskwaliteiten.”

Hieronder een audiofragment van Lieuwe Visser. Hij zingt de Goethe-Lieder van Ferruccio Busoni:

Vorig artikel

Oorlogsstemming in Zürich rond Aida

Volgend artikel

Oliemans' Hercule live gestreamd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.