BinnenkortNieuws

Oliemans’ Hercule live gestreamd

De Nederlandse bariton Thomas Oliemans zingt momenteel de rol van Hercule in een nieuwe productie van Glucks Alceste bij het Teatro Real in Madrid. De uitvoering van vrijdag 7 maart is als stream te zien op internet.

Thomas Oliemans (foto: Marco Borggreve).
Thomas Oliemans (foto: Marco Borggreve).

Alceste van Gluck wordt gezien als de brug tussen de barok en de klassieke opera die daarop volgde. Gluck wilde met zijn werk op zoek gaan naar ‘de schoonheid van de eenvoud’. De opera stamt uit 1767, toen hij in het Weense Burgtheater op tweede kerstdag in première ging. Het libretto van Calzabigi is gebaseerd op het toneelstuk Alcestis van Euripides.

Deze opera is de tweede, na Orfeo ed Euridice, die bekend staat als ‘hervormingsopera’. Het voorwoord dat Gluck bij de Franse versie schreef, werd een belangrijk manifest in de muziekgeschiedenis. Die Franse versie was een sterk veranderde variant, op een libretto van Leblanc du Roullet. Negen jaar na de eerste voorstelling in Wenen was de Franse Alceste in Parijs te zien in het Palais-Royal. Voor de uitvoering in Madrid wordt van de meest gangbare, Franse versie gebruikgemaakt.

Hercule is de enige operarol van Gluck op het repertoire van Oliemans. De laatste jaren was de bariton in Nederland te zien als Gunther in Götterdämmerung van Wagner bij de Nederlandse Reisopera en als Kothner in Die Meistersinger von Nürnberg in de productie van De Nationale Opera. Hij keert daar binnenkort terug voor de nieuwe opera Laika van Martijn Padding.

De serie van Alceste in Madrid in op 27 februari begonnen en loopt door tot en met 15 maart. Krzysztof Warlikowski deed de regie voor deze productie, waarvan Ivor Bolton de muzikale leiding heeft. In de hoofdrollen staan onder anderen Paul Groves, Angela Denoke en Willard White.

De uitvoering van vrijdag 7 maart wordt om 20.00 uur gestreamd op de website die vroeger Arte Live Web heette en tegenwoordig Arte Concert wordt genoemd.

Vorig artikel

Operazanger Lieuwe Visser overleden

Volgend artikel

Karin Strobos glanst in eerste Charlotte

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.