Achtergrond

Zangeres Aafje Heynis (91) overleden

De Nederlandse alt Aafje Heynis is op 16 december op 91-jarige leeftijd overleden in Huizen. Heynis maakte vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw in binnen- en buitenland carrière en geldt als één van de beste Nederlandse zangeressen van de afgelopen eeuw.

Aafje Heynis in 2008 (© Ivor Hensbergen / Wikimedia Commons).
Aafje Heynis in 2008 (© Ivor Hensbergen / Wikimedia Commons).

Heynis zong vooral oratoriumrepertoire, een keuze die ze vanuit haar christelijke levensovertuiging maakte. Aan opera waagde ze zich niet, maar ze vertolkte wel concertrepertoire van onder anderen Brahms, Beethoven en Mahler. Zo is haar opname van Brahms’ Alt-Rhapsodie met het Concertgebouworkest nog altijd bekend en geliefd.

Op oratoriumgebied was Heynis het bekendste van haar optredens in de werken van Bach; de Matthaüs-Passion voorop. Haar interpretatie van de Bach-aria ‘Erbarme Dich’ werd alom geprezen en bemind. Ook haar versie van ‘Dank sei Dir, Herr’ van (waarschijnlijk) Händel was zeer populair.

Heynis beëindigde in december 1983 haar loopbaan, maar bleef wel lesgeven. Haar bekendste leerlinge was Charlotte Margiono.

Hieronder enkele fragmenten van Heynis’ zang:

Vorig artikel

Opera in de media: week 52

Volgend artikel

Hemelse Lohengrin in het Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

4Reacties

 1. Rudolph Duppen
  20 december 2015 at 13:22

  Vandaag (20-12-2015) werd Aafje Heynis herdacht op BBC Radio 3. De vergelijking met Kathleen Ferrier werd natuurlijk weer gemaakt. Ik koester nog een foto met handtekening en groet van deze onvergetelijke zangeres. In mijn plakboeken kwam ik nog een recensie tegen uit de NICE MATIN van een concert dat ze gaf in de cour van het paleis in Monte Carlo in augustus 1961, vermoed ik, tijdens het toen nog jaarlijkse muziek festival. Ze zong de alt rapsodie van Brahms.Het orkest van de Nationale opera van Monte Carlo stond o.l.v. Igor Markevitch. Jammer genoeg spelde de recensent de naam Aafje consequent als Aaarje.

 2. Olivier Keegel
  23 december 2015 at 22:14

  Aan opera waagde ze zich wel degelijk, zij het eenmalig: in de rol van Cornelia in Händels Giulio Cesare (1969, De Nederlandse Operastichting). Julius Caesar werd (alternerend) vertolkt door Marco Bakker.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  23 december 2015 at 23:08

  Ze was wel degelijk vaker in opera te horen: 1958 in Der Wildschuetz van Lortzing en 1965 in Assassinio nella Cattedrale van Pizzetti (beide in onze hoofdstad).

 4. Olivier Keegel
  24 december 2015 at 10:03

  Ja, ik lees dat nu ook bij Opera Nederland. Interessant! Wildschütz vond plaats in het kader van de Amsterdamse Kunstmaand. (Het Kunstmaand Orkest was de voorloper van het Amsterdams Philharmonisch Orkest.) Assassinio nella cattedrale werd uitgevoerd op een VARA-matinee (“Matinee op de Vrije Zaterdag”) in het Concertgebouw.

  Één ding staat wel vast: Aafje Heynis was een onvervalste operadiva! 🙂