Binnenkort

Opera in de media: week 52

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 52 (19 – 25 december 2015) onder meer aandacht voor drie Puccini’s in de Scala en twee postume verjaardagen.

Video

Nino Machaidze (© Uli Weber).
Nino Machaidze (© Uli Weber).

Driemaal Puccini
Brava zendt op zaterdag de volledige drieluik Il trittico van Giacomo Puccini uit. De drie korte operaatjes (Il tabarro, Suor Angelica en Gianni Schicchi) zijn het bekendste van de aria ‘O mio babbino caro’, maar hebben naast die clichétoegift veel meer te bieden. Uitgevoerd worden ze door het koor en orkest van de Scala uit Milaan, geleid door Riccardo Chailly. Solisten zijn onder anderen Juan Pons, Barbara Frittoli, Leo Nucci en Vittorio Grigolo. Sopraan Nino Machaidze heeft de ‘eer’ het hitnummer te zingen.
Brava: zaterdag 19 december om 14.03 u.

Roberta & Witteman
Podium Witteman maakt de komende drie zondagen een serie speciale uitzendingen met gastsamenstellers. Samen met Paul Witteman presenteren zij het programma. Als eerste is sopraan Roberto Alexander te gast. De Amerikaanse zangeres woont sinds 1972 in Nederland, heeft een indrukwekkende carrière achter de rug en is nog altijd actief. In Podium Witteman zingt Alexander zelf twee stukken en praat ze over haar inspiratiebronnen. Ook zijn er optredens van Lavinia Meijer, Claron McFadden en Carel Kraayenhof.
NPO 2: zondag 20 december om 18.10 u.

Judith van Wanroij (© Gerard de Haan).
Judith van Wanroij (© Gerard de Haan).

Kerst met het KCO
Traditiegetrouw zendt NPO 2 de kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest uit. Dit jaar speelt het fameuze orkest delen van Bachs Weihnachtsoratorium. Jan Willem de Vriend dirigeert. In de solopartijen zijn Judith van Wanroij, Elisabeth Kulman, Fabio Trümpy en Yorck Felix Speer te horen.
NPO 2: vrijdag 25 december om 14.15 u.

Audio

Postuum jarig (1)
Postume verjaardagen doen een componist goed. 150 jaar geleden werd Carl Nielsen geboren en dat leidde dit jaar tot bovengemiddeld veel aandacht voor zijn werken. De NTR ZaterdagMatinee doet een duit in het zakje met een uitvoering van de komische opera Maskarade, een geliefd stuk in Nielsens vaderland Denemarken. Dirigent Markus Stenz vertelde er deze week het nodige over op Place de l’Opera. Als solisten in deze live-uitzending zijn onder anderen Stephen Milling, Stig Fogh Andersen, Dénise Beck en Johan Reuter te horen.
NPO Radio 4: zaterdag 19 december om 12.00 u.

John Osborn (© Greg Figge).
John Osborn (© Greg Figge).

Rossini in New York
Hein van Eekert neemt zijn luisteraars zaterdagavond in NTR Opera Live mee naar New York, waar de Metropolitan Opera de opera La Donna del Lago van Rossini speelt. U hoort het neusje van de zalm wat belcantozangers betreft, met onder anderen Joyce DiDonato, Daniela Barcellona, Lawrence Brownlee en John Osborn.
NPO Radio 4: zaterdag 19 december om 19.00 u.

Postuum jarig (2)
Onlangs werd ze postuum 100: sopraan Elisabeth Schwarzkopf. Voor Warner Classics reden om al haar recitalopnames in een box uit te brengen, voor Ernst Daniël Smid reden om in zijn programma op de zondagavond de beroemde Duitse zangeres te portretteren. Op de website van het programma worden onder meer haar masterclasses in Nederland genoemd, waar ze “een vreeswekkend strenge meesteres” in bleek te zijn. Ernst Daniël combineert de Schwarzkopf-herinneringen met hoogtepunten uit Der Rosenkavalier van Richard Strauss.
NPO Radio 4: zondag 20 december om 18.00 u.

Tsjaikovski’s kerstavond
De BBC warmt haar luisteraars op voor kerstavond met de enige komische opera van Tsjaikovski: Cherevichki, of in het Engels: The Tsarina’s Slippers. Het verhaal is gebaseerd op werk van Gogol en vindt, heel toepasselijk, plaats op kerstavond. Verwacht echter geen zoet baby’tje en een idyllische kerststal: één van de hoofdrollen is weggelegd voor de duivel. De opname werd gemaakt in het Royal Opera House, waar de opera in 2009 werd opgevoerd.
BBC Radio 3: donderdag 24 december om 15.00 u.

Weektip

Goedemorgen Lenneke
Sopraan Lenneke Ruiten staat momenteel niet alleen op de Hans en Grietje-vuilnisbelt bij De Nationale Opera maar ook daarbuiten in het middelpunt van de belangstelling. Het lijkt erop dat haar eerste hoofdrol bij DNO velen de ogen geopend heeft voor haar talent.

Op zaterdagochtend schuift Ruiten aan bij Aukelien van Hoytema in Een goedemorgen met… Op het programma staat muziek van Mendelssohn, Mozart, Strauss, Berg, Tsjaikovski, Poulenc en uiteraard Humperdinck, componist van Hänsel und Gretel. Afgaand op de speellijst bewondert Ruiten de kunsten van collega-zangeressen als Elina Garanca, Edita Gruberova, Magdalena Kozena, Sophie Koch en Elly Ameling. Ook komt ze zelf voorbij, in een fragment uit Don Giovanni.

Voor wie liever leest dan luistert: Place de l’Opera plaatste begin december een uitgebreid interview met Lenneke Ruiten.
NPO Radio 4: zaterdag 19 december om 10.00 u.

Vorig artikel

Hvorostovsky zingt depressieve Sjostakovitsj

Volgend artikel

Zangeres Aafje Heynis (91) overleden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.