Achtergrond

Subsidie Opera Zuid alsnog toegekend

De aanvankelijke zorg van de Raad voor Cultuur over de kwaliteit van het werk van Opera Zuid is weggenomen met een nieuw plan van het operahuis uit Maastricht. De gevraagde subsidie van ruim 1 miljoen euro wordt alsnog toegekend en de aanstelling van de opvolger van Miranda van Kralingen kan doorgaan.

Opera Zuid opende onlangs zijn seizoen met een productie van Le nozze di Figaro. (© Morten de Boer)
Opera Zuid opende onlangs zijn seizoen met een productie van Le nozze di Figaro. (© Morten de Boer)

In mei van dit jaar wees de Raad voor Cultuur in eerste instantie de subsidieaanvraag van Opera Zuid af in zijn advies voor de Culturele Basisinfrastructuur 2017-2020. De raad maakte zich zorgen over de artistieke kwaliteit van de instelling. “De raad is van mening dat Opera Zuid zich op dit moment in artistiek opzicht onvoldoende ontwikkelt en verwacht op basis van de aanvraag weinig verbetering. (…) De muzikale en scenische kwaliteit is wisselend en kende de afgelopen periode volgens de raad te veel uitschieters naar beneden.”

De Raad voor Cultuur vroeg Opera Zuid een nieuw plan in te dienen, met als voorwaarden het plannen van twee volwaardige operaproducties per jaar en een verdere onderbouwing van de artistieke visie en de inrichting van de artistieke kwaliteitszorg in het gezelschap.

Vandaag verscheen het nieuwe advies van de Raad voor Cultuur op basis van de aangepaste plannen van Opera Zuid. De raad schrijft: “De Raad voor Cultuur is van oordeel dat Stichting Opera Zuid met haar aangepaste plan heeft voldaan aan de gestelde eisen.”

De raad noemt het herziene plan van Opera Zuid “helder” en voorziet dat het huis zich daarmee de komende vier jaar artistiek scherper kan profileren. “De instelling reflecteert kritisch op het eigen functioneren in het verleden en koerst aan op een aanscherping van het artistieke profiel.”

Het advies is te vinden op de website van de Raad voor Cultuur.

Vorig artikel

Concertgebouworkest speelt Die Walküre

Volgend artikel

Opera in de media: week 49

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.