BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 49

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 49 (3 – 9 december 2016) aandacht voor Eva-Maria Westbroek als Minnie in Wenen en het afscheid van casting director Mauricio Fernández bij de NTR ZaterdagMatinee.

Video

Westbroek als Minnie
Eva-Maria Westbroek is terug in de rol van Minnie in La fanciulla del West van Puccini. U kunt de livestream vanuit Wenen kopen bij Staatsoper.tv.
Staatsoper.tv: zaterdag 3 december om 19.00 u.

Cleopatra in Berlijn
Vanuit de Komische Oper in Berlijn ziet u een livestream van Die Perlen der Cleopatra van Oscar Straus, in een regie door Barrie Kosky.
The Opera Platform: zaterdag 3 december om 19.25 u.

Maarten Engeltjes. (© Marco Borggreve)
Maarten Engeltjes. (© Marco Borggreve)

Maarten bij Paul en Floris
Countertenor Maarten Engeltjes is te gast in Podium Witteman. Ook Thomas van der Veken komt langs om te praten over Wagner.
NPO 2: zondag 4 december om 18.10 u.

Sjostakovitsj uit München
Lady Macbeth von Mzensk wordt gestreamd vanuit München. In de hoofdrol zingt Anja Kampe.
Staatsoper.tv: zondag 4 december om 19.00 u.

In de coulissen van de Munt
De documentaire Die Verzauberer biedt een blik achter de schermen van het Brusselse operahuis de Munt.
Arte: zondag 4 december om 23.20 u.

Saariaho in Amsterdam
Op Mezzo kunt u kijken naar een opname van afgelopen zomer, toen tijdens het Holland Festival de opera Only the sound remains van Kaija Saariaho werd opgevoerd. In de hoofdrol zong Philippe Jaroussky.
Mezzo: dinsdag 6 december om 10.20 u.

Audio

Anna Netrebko als Manon Lescaut in New York. (©  Ken Howard / Metropolitan Opera)
Anna Netrebko als Manon Lescaut in New York. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

BBC brengt Manon Lescaut
De BBC-radio zendt de uitvoering van Manon Lescaut vanuit de Metropolitan Opera in New York live uit. In de titelrol zingt Anna Netrebko.
BBC Radio 3: zaterdag 3 december om 18.30 u.

Rameau bij de BBC
Twee delen Les Indes Galantes van Rameau zijn bij de BBC-radio te horen op donderdag en vrijdag. In de hoofdrollen zingen Lisette Oropesa en Ana Quintans.
BBC Radio 3: donderdag 8 december om 15.00 u.

Wagner op vrijdag
In het AVROTROS Vrijdagconcert dirigeert Karel Deseure en zingt Ilse Eerens werk van Wagner, Ketting en Mahler.
NPO Radio 4: vrijdag 9 december om 20.00 u.

Weektip

Mauricio Fernández.
Mauricio Fernández.

Afscheid van Mauricio
Meer dan dertig jaar was Mauricio Fernández verantwoordelijk voor de casting van vocale solisten voor de NTR ZaterdagMatinee, in de begintijd nog de Matinee op de Vrije Zaterdag. Het afscheid van de man die regelmatig bulderende ovaties veroorzaakte aan het eind van weer een middag vocaal toptalent in het Concertgebouw in Amsterdam wordt op 3 december gevierd met een radiomiddag en –avond.

Vanessa in de NTR ZaterdagMatinee
Vanaf 14.00 uur kunt u luisteren naar een herhaling van Samuel Barbers opera Vanessa door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. In deze Nederlandse première zongen onder anderen Carol Vaness, Kristine Jepsen, Marcel Reijans en Henk Neven. De opname dateert van februari 2004. In het Matinee Café is Mauricio Fernández studiogast van Hans Haffmans.

Glinka in NTR Opera Live
Vanaf 19.00 zendt NTR Opera Live een opname uit van Glinka’s opera Ivan Soesanin (Een leven voor de tsaar) uit. Edo de Waart stond in 1989 voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Solisten waren onder anderen Nikolai Ochotnikov, Tatjana Novikova en Gregory Kunde.

Wie de vertrekkend casting director persoonlijk wil groeten, kan dat doen in het elektronische vriendenboek op de Radio 4-site.

Vorig artikel

Subsidie Opera Zuid alsnog toegekend

Volgend artikel

Bastiaan Everink over Klingsor en Parsifal

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.