Achtergrond

Marcel Reijans wint Schaunard Award 2016

Marcel Reijans heeft de Schaunard Award 2016 gewonnen. Van de veertien genomineerde zangers ontving de Nederlandse tenor de meeste stemmen van de lezers van Place de l’Opera. De sopranen Lilian Farahani en Jennifer France werden tweede en derde. Meer dan 1.300 lezers brachten hun stem uit.

Marcel Reijans ontving de Schaunard Award thuis in Hilversum. (© Place de l'Opera)
Marcel Reijans ontving de Schaunard Award thuis in Hilversum. (© Place de l’Opera)

De Schaunard Award werd dit jaar voor de vierde keer vergeven en was geheel gewijd aan zangers uit binnen- en buitenland die in 2016 in operaproducties, concerten en recitals in Nederland te zien waren. Er viel veel te kiezen. De lijst van veertien genomineerden bevatte internationale sterren als Joyce DiDonato, Sarah Connolly en Philippe Jaroussky, maar ook vier Nederlandse vocalisten.

Uiteindelijk haalden twee van de Nederlanders de top 3, met Marcel Reijans op de eerste plaats en achter hem sopraan Lilian Farahani. Die toonde, zo luidde de nominatie, dit jaar in meerdere producties haar veelbelovende talent. “In Il matrimonio segreto heeft ze laten zien dat ze niet alleen over een indrukwekkende stem, maar ook over een groot (komisch) acteertalent beschikt”, aldus Laura Roling, redacteur van Place de l’Opera. Farahani zong Zerlina in Don Giovanni bij Holland Opera en een innemende Barbarina bij Opera Zuid in Le nozze di Figaro.

Derde werd sopraan Jennifer France, die als Zerbinetta grote indruk maakte in de Opera van het Jaar 2016: Ariadne auf Naxos van de Nederlandse Reisopera. Jenny Camilleri van Bachtrack vond: “Ze was qua stem, bühneprésence en theatrale energie een echte ster.”

Gedreven en veelzijdig

Journalist Maarten-Jan Dongelmans nomineerde Marcel Reijans voor de Schaunard Award 2016. “Een gedreven, veelzijdige zanger, die zich ook 100 procent inzet voor de ‘Nachwuchs’.”

Reijans was één van de Gralsritter in de Parsifal-productie van De Nationale Opera, die vlak voor de jaarwisseling zijn laatste voorstelling had. Hij trad dit jaar ook op met Taralli , begon in september aan een eerste schooljaar als docent op het Rotterdamse conservatorium Codarts en werkte mee aan Musical meets Opera.

Als de verslaggever vroeg in de ochtend aanbelt bij het Hilversumse huis van Marcel Reijans, heerst daar kerstvakantiedrukte. Hij is nog niet lang wakker; het was laat gisteravond, met een laatste keer Parsifal in Amsterdam. Zijn vrouw Catherine, haar moeder – voor de feestdagen overgekomen uit Texas – en de kinderen zijn blij en trots.

“Ik was al blij verrast dat ik genomineerd was”, zegt Reijans. “Deze prijs gaat over dit jaar, maar ik zie het ook als een mooie waardering voor 22 jaar zingen. Dat men mijn gedrevenheid en veelzijdigheid erkent, is heel mooi. Als ik terugkijk op wat ik allemaal gedaan heb – Frommermann, Taralli, meer dan 75 operarollen – is dat heel wat.”

Met een zangcarrière, een docentschap en een gezin met zijn vrouw Catherine en de drie kinderen is het altijd druk. “Heel af en toe sta ik even stil bij die 22 jaar. Het is omgevlogen, maar ik voel niet dat ik klaar ben. Ik heb nog heel veel verlangens en ambities.”

De agenda van Reijans was het afgelopen jaar zeer divers. “Ik vond alle dingen heel erg leuk om te doen. Parsifal en Taralli, maar ook Lakmé bij het Anhaltisches Theater in Dessau. Dat was een Frans-lyrische, dragende rol en daar voelde ik me als een vis in het water.”

Marcel Reijans biedt aan nog even wat nets aan te trekken voor de foto, maar zijn Star Wars-trui kan best, vindt de fotograaf. Bij het doorlopen van het lijstje medegenomineerden ontdekt de zanger nog een collega van vroeger. “Joyce DiDonato, die heb ik ontmoet toen ik op Curtis in Philadelphia studeerde. Ik zong een rol en zij zat in het koor”, zegt de zanger met een grote glimlach. Ditmaal staan ze samen in een rij genomineerden. Met Marcel Reijans op de eerste plaats.

Vorig artikel

Opera in de media: week 1

Volgend artikel

De tien spraakmakendste artikelen van 2016

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.