Binnenkort

Opera in de media: week 1

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 1 (31 december 2016 – 6 januari 2017) onder meer aandacht voor Orfeo uit Berlijn, nieuwjaarsdag met Wishful Singing en Wieland Wagner.

Video

John Osborn - Greg Figge
John Osborn. (© Greg Figge)

Nieuwjaar in La Fenice
Fabio Luisi leidt het nieuwjaarsconcert van het Teatro La Fenice in Venetië. Het tweede deel van het concert is live bij Arte te zien. Rosa Feola en John Osborn zijn de solisten.
Arte: zondag 1 januari om 18.10 u.

Orfeo uit Berlijn
Orfeo van Monteverdi is live te zien vanuit de Komische Oper in Berlijn. André de Ridder dirigeert, Barry Kosky regisseert en onder anderen Dominik Köninger en Julia Novikova zingen.
The Opera Platform: zondag 1 januari om 17.00 u.

Belcanto in Parijs
Sinds 30 december staat I puritani van Bellini online op de website van Culturebox. De productie van de Parijse opera werd gedirigeerd door Michele Mariotti en geregisseerd door Laurent Pelly.
Culturebox: on demand vanaf 30 december.

Audio

Gershwin met oudjaar
NTR Opera Live duikt voor het laatst in het ZaterdagMatinee-archief. Gershwins Porgy and Bess werd op 3 oktober 1987 opgenomen met in de hoofdrollen Willard White en Faye Robinson. Het Radio Filharmonisch Orkest stond onder leiding van Henry Lewis.
NPO Radio 4: zaterdag 31 december om 19.00 u.

Zangwensen
Een geheel vocaal Zondagochtendconcert presenteren de zangeressen van Wishful Singing, die van Ligeti en Scarlatti naar Robert Stolz walsen.
NPO Radio 4: zondag 1 januari om 11.00 u.

Christianne Stotijn. (© Marco Borggreve)
Christianne Stotijn. (© Marco Borggreve)

Mahler met Stotijn
Opgenomen in 2015 is het Zondagmiddagconcert, met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Daniele Gatti en sopraan Christianne Stotijn in de derde symfonie van Mahler.
NPO Radio 4: zondag 1 januari om 14.00 u.

Wieland Wagner herdacht
Wieland Wagner, honderd jaar geleden geboren, staat de komende tijd in de belangstelling. NDR Kultur wijdt een avond aan zijn werk.
NDR Kultur: donderdag 5 januari om 20.00 u.

The Nose in Londen
De recente productie van Sjostakovitsj’ opera The Nose door het Royal Opera House wordt door de BBC-radio op oudejaarsavond uitgezonden. In de hoofdrollen zongen Martin Winkler, John Tomlinson en Rosie Aldridge.
BBC Radio 3: zaterdag 31 december om 19.30 u.

Weektip

Donnerstag aus LICHT
Het afgelopen jaar begon met een gerucht, dat bij het verschijnen van de biografie van Pierre Audi werd bevestigd: er bestonden plannen voor het uitvoeren van de operacyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen in Amsterdam. Inmiddels zijn de uitvoeringen voor 2019 aangekondigd. ‘Michaels Reise um die Erde’ is een deel uit Donnerstag aus LICHT:

Vorig artikel

Opera van het Jaar 2016: Ariadne auf Naxos

Volgend artikel

Marcel Reijans wint Schaunard Award 2016

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.