Home » Achtergrond

Youtube-portret: Barbara Frittoli

11 december 2009 Geen reacties

Ze heeft vele rollen gezongen en vele grote operahuizen gezien. En ze zingt en ziet ze nog steeds. Daarmee is Barbara Frittoli één van de grote sopranen van deze tijd. Een portret in beeld van de Italiaanse. Met dank aan Youtube.

Frittoli op één van haar albums.

Frittoli op één van haar albums.

Frittoli werd geboren in Milaan. Geen slechte plek om als toekomstig operazangeres het levenslicht te zien.

Ze studeerde zang aan het Giuseppe Verdi Conservatory in Milaan en studeerde af met de hoogste eer. Als jonge zangeres won ze diverse internationale prijzen, waarna haar carrière vaart ging maken.

In een documentaire van de Tsjechische televisie – die gemaakt werd rond een recital dat ze gaf in Praag – vertelt ze hoe ze ooit begon te zingen, welk repertoire ze graag zingt en meer.

 

Frittoli excelleerde in haar beginjaren vooral in Mozart-rollen (en eigenlijk nog steeds). Op haar repertoirelijst worden zeven Mozart-rollen genoemd.

Hieronder zingt ze een duet uit Le nozze di Figaro. Frittoli zingt de rol van gravin (in witte jurk), Isabel Rey is Susanna.

Verdi is de andere grootheid in Frittoli’s repertoire. Ze zong acht rollen van de beroemde componist. Met name Desdemona uit Otello is een rol die ze vaak op zich genomen heeft. Ze zong het onder meer in New York, Brussel, Wenen, Florence en München.

Hieronder zingt ze het bekende ‘Ave Maria’ uit Otello in een productie met Plácido Domingo en Leo Nucci uit 2001.

Frittoli heeft buiten Verdi en Mozart om uiteraard in de loop der jaren nog meer rollen op haar palmares geschreven. Dat deed ze bij alle grote operahuizen. Hieronder zingt ze bijvoorbeeld ‘Senza mamma’ uit Puccini’s Suor Angelica in een productie van de Metropolitan Opera uit 2007.

Nog een illustratie van haar wens om meer te doen dan Verdi en Mozart is onderstaande fragment. Het is een uitstapje naar Rossini, naar diens niet zo bekende opera Mosè in Egitto. Ze zingt een duet met Giuseppe Filianoti.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.