Home » Achtergrond

Youtube-portret: Thomas Hampson

5 maart 2010 1 reactie

Thomas Hampson heeft bepaald niet stilgezeten in zijn carrière. Hij zong meer dan zeventig rollen en verzette bergen werk op liedgebied. En nog altijd is hij volop actief, bijvoorbeeld in het promoten van het Amerikaanse lied. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

(Foto: Simon Fowler.)

Hampson werd geboren in Elkhart, in de Amerikaanse staat Indiana, maar groeide op in Spokane, Washington. Op negentienjarige leeftijd stond hij voor het eerst op het operatoneel, in een productie van Hänsel und Gretel.

In 1980 won Hampson de tweede prijs tijdens het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Een jaar later streek hij met de hoogste eer bij de Metropolitan Opera Auditions in New York. Vanaf dat jaar was hij enkele seizoenen ensemblelid van het operahuis van Düsseldorf.

De prijzen zetten aardig vaart achter de carrière van de bariton. Tussen 1982 en 1984 maakte hij veel huisdebuten in Duitsland en in 1986 mocht hij voor het eerst aantreden bij de Metropolitan Opera, 31 jaar oud. Hij zong graaf Almaviva in Le nozze di Figaro onder James Levine.

Hieronder een filmpje van de samenwerking tussen Levine en Hampson in datzelfde jaar, 1986. Hampson zingt ‘Largo al factotum’ uit Il barbiere di Siviglia tijdens een galaconcert van jonge operasterren in Frankfurt.

 

Twee jaar later debuteerde Hampson bij de prestigieuze Salzburger Festspiele. Weer als graaf Almaviva en weer onder James Levine.

Daarna volgden nog meer belangrijke debuten, waarna de bariton zijn naam definitief vestigde met zijn eerste soloalbum in 1990. Daarop zong hij liederen gebaseerd op teksten van Des Knaben Wunderhorn. Hij won er diverse prijzen mee.

Hieronder zingt Hampson ‘Wer hat dies Lied erdacht’ uit Des Knaben Wunderhorn van Mahler tijdens een recital in 2009.

Het lied speelt een grote rol in Hampsons carrière. Hij is zeer ingevoerd in het Duitse lied, maar is de laatste jaren met name bezig met zijn ‘Song of America’-project. Daarmee heeft hij zich opgeworpen als ambassadeur van het Amerikaanse lied. Hij trekt langs vele concerthuizen om het repertoire uit zijn geboorteland te zingen.

Hieronder zingt hij ‘The Little Horses’ van Aaron Copland tijdens een nieuwjaarsgala in New York in 2009.

Naast zijn vele uitvoeringen van liederen heeft Hampson een breed repertoire aan operarollen opgebouwd. Zo debuteerde hij in 1997 in de rol van Evgeni Onegin bij de Wiener Staatsoper, een rol die hij later bijvoorbeeld ook bij de Metropolitan Opera zou zingen. Hieronder een fragment van dat debuut.

Italiaans werk ontbreekt ook niet op de lijst van Hampson. Vorig seizoen voegde hij de rol van Scarpia uit Puccini’s Tosca toe aan zijn repertoire en hij heeft inmiddels een kleine tien Verdi-rollen gezongen.

Hieronder zingt hij de aria ‘Pieta, Rispetto, Amore’ in de titelrol van Verdi’s Macbeth.

Hampson droeg ook veel bij aan opnames van werk van Leonard Bernstein. Daarom tot slot een fragment uit On the Town van de dirigent/componist. Hampson zingt ‘Lonely Town’.

door

1 reactie »

  • Lieneke zei:

    Zeer bedankt voor dit leuke youtube portret, kwam zelfs een van mijn eigen uploads tegen!

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.