AchtergrondInterviews

Opera Magazine: Leonard Evers

Leonard Evers is al bijna zijn hele leven componist en dirigent. Ooit was het kinderspel, nu is het zijn meer dan fulltime werk. Hij is ook literatuurwetenschapper, trompettist, artistiek leider, presentator en arrangeur. Sinds zijn rol als dirigent in het tv-programma ARIA is hij ook bij het grote publiek bekend. In Leiden, sinds zijn achtste zijn woonplaats, spraken we hem.

Leonard Evers studeerde trompet in Den Haag en compositie in Rotterdam. Als kind hoorde hij thuis muziek en dacht: ‘Hier wil ik middenin staan en álles meemaken.’ Zoveel jaren later vormt muziek zijn leven. Hij componeerde filmmuziek, onder meer voor de film De Opvolger – waarin hij zelf ook een rol speelt. Hij leidde en dirigeerde jarenlang het Ricciotti Ensemble, dat onder zijn leiding naar Cuba reisde. Hij componeerde ook voor het ‘straatsymfonieorkest’.

Evers schreef opera’s voor kinderen, zoals Kriebel en Goud!, dat in een coproductie met Opera Zuid vanaf de kerst te zien is bij De Nationale Opera. Zijn recente opera De Odyssee (7+) ging in november in première in Zürich.

De laatste jaren was Leonard Evers betrokken bij Cappella Amsterdam. Hij had de artistieke leiding over het project alBahr, dat de afgelopen maanden te zien was in de zalen. Voor de cd Formidable! van Thomas Oliemans en Amsterdam Sinfonietta arrangeerde hij drie stukken, waaronder ‘Et Maintenant‘ . Op Spotify staat meer muziek van zijn hand.

Acht weken lang was Evers in de rol van dirigent voor het Nationaal Jeugd Orkest in het tv-programma ARIA te zien. Hij begeleidde, ook achter de schermen, de kandidaten van de operazangwedstrijd. Hun werk staat op YouTube. Elke vrijdag is Evers op de radio te horen als presentator van het AVROTROS Vrijdagconcert.

De muziek in deze aflevering van Opera Magazine komt van de cd Folies van Windstreken. Zie verder de persoonlijke website van Leonard Evers.

(Foto homepage en podcast © Marc Driessen)

Vorig artikel

DNO speelt zeven matinees La traviata

Volgend artikel

In de zalen: Zwavelstokjes, Houberg, Traviata

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.