BinnenkortNieuws

In de zalen: Zwavelstokjes, Houberg, Traviata

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Mijs met de Zwavelstokjes bij Holland Opera, drie kerstconcerten van Charlotte Houberg en La traviata bij De Nationale Opera.

Mijs met de Zwavelstokjes

Vorig jaar moest de productie op het laatste moment geannuleerd worden, dit jaar bevindt de kerstvakantievoorstelling Mijs met de Zwavelstokjes van Holland Opera zich opnieuw in zwaar weer. Maar omdat de voorstellingen ’s middags zijn gepland, kan de speelreeks in de Veerensmederij in Amersfoort dit keer wel doorgaan, mits verdere aanscherpingen in het coronabeleid uitblijven.

Mijs met de Zwavelstokjes is ‘een wintervoorstelling waarin film, theater, droom en werkelijkheid aan de hand van livemuziek in elkaar overvloeien’, aldus het Amersfoortse jeugdoperahuis. De voorstelling gaat over een meisje dat tijdens een koude winteravond zwavelstokjes probeert te verkopen, echter zonder succes. Dan ontmoet ze de sneeuwman…

De muziek bij de voorstelling komt van Henry Purcell, Oene van Geel, Antonio Vivaldi en Niek Idelenburg, de artistiek leider van Holland Opera, die tevens alle arrangementen heeft gemaakt. Het concept en de regie zijn van Joke Hoolboom. Mijs wordt gedanst door Maartje Pasman, bariton Florian Just zingt de Sneeuwman en Niek Idelenburg (tenor) vertolkt Opa.

De productie gaat op 11 december in première. Er zijn voorstellingen om 14.00 en om 16.00 uur. De laatste voorstelling is op 9 januari. Voor de meeste voorstellingen zijn op het moment van schrijven nog kaarten te krijgen.

Info

www.hollandopera.nl

Meer lezen

Het seizoen 2021/2022 van Holland Opera

Kijken en luisteren

Kerstconcerten Charlotte Houberg

Sopraan Charlotte Houberg en pianist Heleen Vegter geven drie kerstconcerten: op 11 december in de Sint Rochuskapel in Amersfoort, op 18 december in de Andrieskerk in Amerongen en op 24 december in de Volksuniversiteit in Utrecht. Bij het optreden in Amerongen voegt mezzosopraan Eva Kroon zich bij het duo.

De musici beloven ‘hartverwarmende muziek’, waaronder liefdesliederen van Tsjaikovski, chansons van Fauré en Engelse noten van Quilter. Ook klinken bekende kerstliederen.

Info

www.charlottehouberg.com

Meer lezen

Interview met Charlotte Houberg, augustus 2017

Kijken en luisteren

La traviata

De Nationale Opera bracht op 4 december La traviata in première. De productie is tot en met 26 december te zien. De opera zou hoofdzakelijk ’s avonds gespeeld worden, maar vanwege het nieuwe coronabeleid, waarbij theaters om 17.00 uur moeten sluiten, zijn alle voorstellingen omgezet naar matinees. De speeldata blijven hetzelfde. Het aantal beschikbare plekken in de zaal is vanwege de herinvoering van afstandsregels beperkt.

Verdi’s beroemde opera is te zien in een voor Amsterdam nieuwe regie van Tatjana Gürbaca, eerder te zien in Oslo. DNO noemt Gürbaca ‘één van de spannendste operaregisseurs van vandaag’. Ze maakt haar debuut in Amsterdam. In haar lezing van Verdi’s werk is hoofdpersoon Violetta een zorgeloze material girl, die gaandeweg vermorzeld wordt door het kapitalistische systeem.

De jonge Armeense sopraan Mané Galoyan vertolkt de rol van Violetta. De rol van Violetta’s geliefde Alfredo wordt vertolkt door Pene Pati (drie voorstellingen) en Bogdan Volkov (vier voorstellingen). George Petean is Alfredo’s afkeurende vader Giorgio en Maya Gour, lid van de operastudio van DNO, zingt Flora Bervoix. Er zijn kleinere rollen voor onder anderen Roger Smeets en Michael Wilmering.

Info

www.operaballet.nl

Meer lezen

The real story behind La traviata, Welsh National Opera

Kijken en luisteren

In onze podcast Opera Magazine vertelde Bogdan Volkov uitgebreid over zijn rol en de productie (vanaf 0:55):

(Beeld homepage: scène uit La traviata bij De Nationale Opera © Monika Rittershaus)

Raadpleeg ook onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

Opera Magazine: Leonard Evers

Volgend artikel

Reisopera zoekt Cleopatra op leeftijd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.