AchtergrondInterviews

Opera Magazine: in het kostuumatelier van Opera Zuid

Het kostuumatelier van Opera Zuid maakt de kostuums voor producties van het eigen huis, maar werkt ook in opdracht van anderen. Het hoofd van het atelier, Leo van den Boorn, vertelt over de manier waarop kostuumontwerpen tot draagbare kleding voor zangers worden gemaakt. Hij ontwerpt zelf ook, onder meer voor Goud! en Die Zauberflöte.

In een combinatie van creativiteit en ambachtelijkheid ontstaan de kostuums voor operaproducties. Wat op het podium gedragen wordt, is maar zelden in een winkel te koop. Het atelier van Opera Zuid maakt kleding voor de eigen voorstellingen en voor andere opera- en toneelgezelschappen. De kostuums voor de productie van Le nozze di Figaro die afgelopen zomer in Aix-en-Provence te zien was werden bijvoorbeeld in Maastricht vervaardigd.

Leo van den Boorn, die al 24 jaar voor Opera Zuid werkt, vertelt over het proces in het atelier: van de eerste schetsen van de kostuumontwerper tot het op maat aanpassen van de kleding voor de zangers. Als ontwerper vertaalt hij het concept van een regisseur tot kostuums. Hij creëerde onder meer de kostuums voor Die Zauberflöte van regisseur Jorinde Keesmaat bij Opera Zuid en maakte duurzame kleding voor Goud!, dat onlangs moest worden afgelast bij De Nationale Opera, maar in het voorjaar op tournee door het land gaat. Tijdens het gesprek werd er gewerkt aan de kostuums voor A Midsummer Night’s Dream. Die opera van Britten gaat op 22 mei in première.

In deze video is te zien hoe bij het Royal Opera House een kledingsessie verloopt. Het kledingadvies van de Weense vlogger, geheel gericht op nette mensen, vindt u in deze video.

U kunt onze podcast op deze pagina beluisteren en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

(beeld homepage en podcast: Leo van den Boorn © Instagram Opera Zuid)

Vorig artikel

De tien mooiste interviews van 2021

Volgend artikel

In de zalen: kijktips in tijden van lockdown

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.