BinnenkortNieuws

In de zalen: kijktips in tijden van lockdown

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor de voortdurende lockdown, met een paar tips voor interessant online aanbod.

Documentaire Path to Passion

In België vierde de culturele sector vorige week een klein feestje toen de Raad van State oordeelde dat de gedwongen sluiting vanaf Tweede Kerstdag disproportioneel was. De sector is inmiddels weer open.

Opera Vlaanderen bereidt zich voor op voorstellingen van Liebestod en La bohème in Gent (vanaf 12 januari). De Munt kon de laatste voorstellingen van Norma niet meer redden – cast en team waren al vertrokken en het decor was ontmanteld – maar de productie wordt vanaf 11 januari als stream op de Munt-website aangeboden. Het Brusselse huis onderzoekt verder of het na de onverwachte heropening zijn producties in januari kan handhaven.

In Nederland zullen de theaters en de concertzalen de lockdown nog een tijdje moeten uithouden; een gerechtelijk kunstje à la België zit er niet in, aldus de taskforce culturele en creatieve sector. Operaliefhebbers zijn aangewezen op het online aanbod. De meesten zullen daarin ongetwijfeld hun weg al kennen.

Wat wellicht aan de aandacht van sommigen is ontsnapt, is de documentaire die OperaVision in het kader van World Opera Day 2021 (25 oktober) maakte bij De Nationale Opera Studio in Amsterdam. De film Path to Passion volgt de jonge artiesten van de operastudio in Amsterdam en hun artistiek leider Rosemary Joshua. Doel is een inkijkje te geven in het leven van de talenten en het werk van een operastudio.

Info

www.operaballet.nl

Kijken en luisteren

OperaVision

Eén van de beste plekken waar operaliefhebbers voor streams terechtkunnen is het platform OperaVision, een initiatief van Opera Europa dat livestreams vanuit een grote en gevarieerde groep operahuizen in Europa produceert. De voorstellingen worden met zorg uitgekozen en voorzien van ondertitels in verschillende talen.

Op nieuwjaarsdag bracht OperaVision live een talentenproductie van Die Zauberflöte door het Royal College of Music. De stream is nog een paar maanden lang terug te kijken, samen met een groot aantal titels die de afgelopen maanden in première gingen, zoals Madama Butterfly uit Valencia, Les Éclairs uit Parijs, Der Rosenkavalier uit Garsington en Tosca uit Madrid.

De volgende livestreams op het programma zijn Le nozze di Figaro door de Staatsoper Hannover op 20 januari, met de Nederlandse mezzosopraan Nina van Essen als Cherubino, en Löftet, een nieuwe opera van Mats Larsson Gothe door de Koninklijke Zweedse Opera op 27 januari.

Info

www.operavision.eu

(Beeld homepage: Nina van Essen © Annelien Nijland)

Vorig artikel

Opera Magazine: in het kostuumatelier van Opera Zuid

Volgend artikel

Faust in de opera: Busoni's Faust

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.