Home » Achtergrond

Youtube-portret: Renée Fleming

22 april 2010 Geen reacties

Ze is één van de populairste operazangeressen wereldwijd, een hit in thuisland Amerika en boegbeeld van de Metropolitan Opera. Een portret in beeld van ‘the people’s diva’ Renée Fleming. Met dank aan Youtube.

(Foto: Decca/Andrew Eccles.)

Er zijn maar weinig operazangers wiens populariteit zo ver gaat als die van Renée Fleming. Een populariteit die de operagrenzen allang overstegen is en zelfs zo ver gaat dat ze een eigen parfum (La Voce) en een eigen dessert (La Diva Renée) heeft.

En toch staat Fleming bekend als een diva die met beide voeten stevig op de grond staat. ‘The people’s diva’ is niet voor niets haar bijnaam.

Fleming werd geboren in Pennsylvania en groeide op in Rochester, New York. Haar ouders waren beide muziekleraar. Ze studeerde onder meer bij The Juilliard School en kreeg les van onder andere Elisabeth Schwarzkopf.

In de jaren tachtig begon Fleming bij tal van kleinere theaters te zingen. Haar eerste grote operarol, Konstanze in Die Entführung aus dem Serail van Mozart, zong ze in 1986 in het Salzburger Landestheater.

In 1988 won Fleming, toen 29 jaar, de beroemde Metropolitan Opera Auditions. Datzelfde jaar zong ze de gravin in Mozarts Le nozze di Figaro bij de Houston Grand Opera, het begin van haar doorbraak.

Ze was al snel op grotere tonelen te zien, zoals die van de New York City Opera en het Royal Opera House in 1989. In 1990 won ze de Richard Tucker Award. Hieronder een fragment van het gala rond de prijsuitreiking. Fleming zingt een deel uit Pagliacci.

 

Fleming debuteerde bij de Metropolitan Opera in 1991, in de rol van de gravin uit Mozarts Le nozze di Figaro. Een rol die ze nog vele malen vaker zou zingen. Hieronder zingt ze de gravin bij de Met tijdens een productie in 1998.

Een andere rol die Fleming zeer vaak gezongen heeft, is de titelrol in Rusalka. Hieronder zingt ze de beroemde ‘Song to the moon’ in Parijs, in 2002. Er gaat een korte scène aan de aria vooraf.

Fleming bouwde door de jaren heen een onverwoestbare band op met de Metropolitan Opera. Inmiddels kun je wel zeggen dat ze het boegbeeld is van het operahuis. Ze fungeert bijvoorbeeld regelmatig als presentator van de populaire bioscoopuitzendingen van de Met – als ze zelf niet in de productie staat te zingen.

Hieronder vertelt ze over haar rol bij de Met en diverse andere onderwerpen.

Fleming is niet alleen boegbeeld bij de Met, ze is wereldwijd één van de meest bekende operagezichten. Ze trad dan ook talloze malen op in concerten en bij evenementen, opera of niet. Zo zong ze bij de inauguratie van president Obama. Zie hieronder.

Fleming heeft door de jaren heen telkens weer nieuwe rollen op zich genomen, uit hele verschillende hoeken van het repertoire. Zo grijpt ze deze maand weer naar het belcanto-repertoire, met een optreden in de opera Armida van Rossini bij de Metropolitan Opera.

De productie wordt op zaterdag 1 mei live uitgezonden in bioscopen over de hele wereld. Hieronder een audiofragment.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.