FeaturedNieuws

Het Concertgebouw presenteert het nieuwe seizoen 22-23

Op 28 maart presenteerde Het Concertgebouw het nieuwe seizoen 2022 -2023. Voor opera-, en andere vocale liefhebbers zal er veel te genieten zijn in zowel de Grote- als in de Kleine Zaal.

De drie programma’s van Het Concertgebouw. Foto’s: © Sabine Rovers

Grote namen die er uitspringen zijn Renée Fleming, die in de Grote Zaal samen met meesterpianist Evgeny Kissin een Rachmaninov-concert geeft en stersopraan Lise Davidsen die in het kader van NTR Zaterdag Matinee een Duits-Italiaans programma brengt.

Opera matinee’s

Tevens in de NTR Zaterdagmatinee zullen de opera’s Norma van Bellini, L’Amico Fritz van Mascagni, Jörg Widmanns’ Arche, de tweede opera in de NTR Janaćek serie Het Sluwe Vosje onder leiding van Karina Canellakis en The Death of Kinghofer van John Adams uitgevoerd worden en zullen de barok opera’s Il Giustino van Vivaldi, Telemaco van Scarlatti,  Rameau’s meesterwerk Castor et Pollox  en Porpara’s opera Polifemo te horen zijn.

Dirigent Barbara Hannigan. Foto: Marco Borggreve

Bijzonder zal zeker het multimediale geënsceneerde concert van sopraan Barbara Hannigan zijn, die samen met de zusters Labèque op magische wijze de wereld van Hildegard von Bingen tot leven brengt in Electric Fields eveneens in de Zaterdagmatinee.

Maar er valt ook in de eigen series van Het Concertgebouw genoeg van vocale schoonheid te genieten.

Recitals in de Kleine Zaal

 

Zo zijn er in de Kleine Zaal recitals van mezzosopraan Sophie Rennert en pianist Joseph Middleton, Roderick Williams met meesterbegeleider Christopher Glynn, bariton Raoul Steffani en pianist Daan Boertien en sopraan Carolyn Sampson met pianist Joseph Middleton,

Pianist Julius Drake Foto: Marco Borggreve

“Huispianist” van de Kleine Zaal is het komende seizoen zonder twijfel toppianist Julius Drake met maar liefst 5 concerten. Zowel sopraan Axelle Fanyo alsook bariton Konstantin Krimmege, tenor Mark Padmore en mezzosopranen Feride Büyükdenktas en Fleur Barron, hebben voor Julius Drake gekozen als hun begeleider.

Het jonge Nederlandse talent, de sopraan Channa Malkin geeft met pianist/klavecinist Artem Belogurov en een klein barokensemble een concert over moederschap en vrouw-zijn.

Vader en zoon Christoph en Julian Prégardien, beiden tenor, geven een concert met pianist Michael Gees en mezzosopraan Anna Lucia Richter brengt met pianist Ammiel Bushakevitz een programma rondom licht, donker en de nacht.

Het internationaal geprezen duo Katharine Dain en Sam Armstrong kozen voor en nachtelijk thema in hun recital, dat ze echter wel in de ochtend uitvoeren. Sopraan Julia Bullock en pianist Bretton Brown brengen een programma over liefde, rouw, identiteit en vrijheid In de enorm gevarieerde reeks concerten in de Kleine Zaal verzorgen woordkunstenaar Rachel Rumai Diaz, sopraan Katharine Dain en het Ragazze Quartet een bijzondere avond met nieuw werk.

Mezzosopraan Barbara Kozelj stond hoog op Thomas Beijers verlanglijstje, bij de samenstelling van zijn Spotlight-concerten. Zij brengen Slavische liederen en nieuw werk van pianist/componist Beijer zelf. James Newby is een van de Rising Stars in de Kleine Zaal en met pianist Joseph Middleton voert hij ondermeer werken van Britten, Beethoven en Mahler uit.

De Franse coloratuur sopraan Julie Roset zingt werken uit de Franse Barok samen met Holland Baroque en “last” maar zeker “not least” geven tenor Ian Bostridge en pianiste Saskia Giorgini en Schubert avond.

Grote Zaal

In de Grote Zaal is het aanbod ook veelzijdig en op papier van hoge kwaliteit.

Eén van de hoogtepunten is een uitvoering van Verdi’s Requiem door het Orchestra e Coro Sinfonica di Milano onder leiding van Claus Peter Flor, met als solisten sopraan Carmela Remigio , alt Anna Bonitatibus alt, Carlo Allemanno en bas Fabrizio Beggi bas.

Teodor Currentzis en zijn muzikaal laboratorium musicAeterna voeren Purcell’s Dido and Aeneas en Sjostakovitsj’ Veertiende symfonie uit. Händel’s Messiah wordt ‘authentiek’ uitgevoerd door The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands en ook Sigiswald Kuijken en La Petite Bande brengen een authentieke uitvoering; een semi-scenische Così fan Tutte.

Dirigent Lorenzo Viotti.Foto: © Desiré van den Berg

Chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest Lorenzo Viotti, staat onder meer op de bok bij het Gloria van Poulenc met “zijn’ Koor van De Nationale Opera.

De Paastijd bidet als vanzelfsprekend passie werken van Bach, Pergolesi en Bruckner en James MacMillan dirigeert drie premières van eigen vocale werken.

Beethoven’s Negende symfonie en Mahler’s Tweede mogen niet ontbreken en als laatste keuze uit deze seizoenspresentatie viert Tania Kros haar 25-jarig podium jubileum samen met pianisten Ernst Munneke en Randal Carsen. De mezzosopraan kiest voor hoogtepunten uit haar carrière en voor muziek uit haar geboorte-eiland Curaçao.

 

Voor het volledige programma kunt u terecht op de website van Het Concertgebouw https://www.concertgebouw.nl/

 

Vorig artikel

Kát’a Kabanová in goede handen bij Canellakis

Volgend artikel

Don Carlos: live in de Met in HD topavond met zeer geslaagde Franse voorstelling

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen