Achtergrond

Leontyne Price in 15 quotes

Het grote publiek kent haar sterren vaak enkel door quotes. Quotes die niet altijd waarheidsgetrouw zijn, maar die wel bepalend zijn voor het beeld van de massa. En dus niet onbelangrijk. In deel vijf van een zomerserie 15 quotes van en over Leontyne Price.

Leontyne Price werd geboren in 1927 in Laurel (Mississippi), in een periode dat de scheiding tussen blank en zwart sterk speelde in Amerika. Price groeide uit tot de eerste Afro-Amerikaanse prima donna van de Metropolitan Opera in New York. Met rollen van met name Verdi en Puccini bereikte ze wereldfaam. In 1985 stopte ze met opera zingen, maar ze bleef nog tot ver in de jaren negentig recitals en concerten geven.

,,Prestaties hebben geen kleur.”
Leontyne Price.

,,Als je het hebt over de familie Price, heb je het over Laurel. Het was de atmosfeer van onze geboorteplaats die ons inspireerde. Zwart of blank, mensen gaven om elkaar. Dat maakte Laurel uniek.”
Leontyne Price’s broer George B. Price over hun jeugd.

,,Mij is altijd geleerd dat zwart zijn een plus is. Mens zijn, Amerikaan zijn en zwart zijn: dat waren de drie beste dingen die je konden overkomen. Die combinatie was onoverwinnelijk.”
Leontyne Price.

,,Ik sta hier en je zult weten dat ik de beste ben en je zult naar me luisteren. De kleur van mijn huid of het model van mijn haar of de wijdte van mijn mond heeft niets te maken met waar je naar luistert.”
Leontyne Price.

,,Als je ‘zwart’ wil denken, denk er dan positief over. Denk er niet laag over en denk niet dat het iets is wat je in de weg staat. Als je je echt wil inspannen en wil uitdrukken hoe mooi zwart is, zal iedereen je horen.”
Leontyne Price.

,,Het ultieme van succesvol zijn, is de luxe dat je de tijd kunt nemen om te doen wat je wil doen.”
Leontyne Price.

,,Lange tijd voelde ik me alleen mooi – in de zin van compleet zijn als vrouw, als mens – wanneer ik aan het zingen was.”
Leontyne Price.

,,Kunst is het enige dat je niet krijgt door op een knop te drukken. Je moet het doen op de ouderwetse manier. Opblijven en de hele nacht doorwerken. Er zijn geen compromissen.”
Leontyne Price.

,,Op het moment dat je het toneel betreedt, is alles goed. Dan voel ik me het mooiste, het meest compleet, het meest vervuld. Ik denk dat dat ook de reden is waarom, als je het hebt over compromisloze carrièrevrouwen, een deel van onze persoonlijke levens niet functioneert. Eén persoon kan je niet het gevoel geven dat duizenden mensen je geven.”
Leontyne Price.

,,Leontyne wordt een grote artiest. Als ze haar debuut maakt bij de Met, moet ze dat doen als een dame, niet als een slaaf.”
NBC Opera-directeur Peter Herman Adler over het aanbod van Met-directeur Rudolf Bing aan Price om te debuteren met één voorstelling van Aida.

,,Het was de eerste ‘operaberg’ die ik beklom en het uitzicht was verbazingwekkend, opwindend, bedwelmend.”
Price na haar debuut bij de Metropolitan Opera in 1961, een debuut waar ze meer dan 35 minuten applaus voor kreeg.

,,De geesten van het oude huis – Caruso, Flagstad, al die namen – zijn meeverhuisd. Als ik naar het gouden plafond kijk, zijn ze daar, swingin’ around, en ze zeggen tegen me: ‘Lee, als je het verprutst, zorgen wij voor je.’”
Price na de verhuizing van de Met naar het Lincoln Center, in 1966.

,,Op basis van haar opnamen zou je kunnen concluderen dat Price de beste Verdi-vertolker van de eeuw is.”
J.B. Steane, een Brits muziekcriticus (1974).

,,Ik ben altijd één van haar fans geweest, want naar mijn mening is zij de grootste zangeres ooit en de grootste operazanger ooit. Ze kon alles raken met haar stem. Leontyne’s stem was zo goed, dat het eng werd… Ik houd van de manier waarop ze Tosca zingt. Ik heb haar opname daarvan helemaal versleten. Twee setjes zelfs.”
Miles Davis in zijn autobiografie.

,,De kracht en het sensuele van Leontyne’s stem waren fenomenaal. De mooiste Verdi-sopraan die ik ooit heb gehoord.”
Plácido Domingo in zijn autobiografie (1983).

Vorig artikel

Amerika in de ban van 10-jarig zangeresje

Volgend artikel

Vier monden in het Amstel Hotel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.