Achtergrond

José Carreras in 15 quotes

Het grote publiek kent haar sterren vaak enkel door quotes. Quotes die niet altijd waarheidsgetrouw zijn, maar die wel bepalend zijn voor het beeld van de massa. En dus niet onbelangrijk. In deel zeven van een zomerserie 15 quotes van en over José Carreras.

(Foto: The Agency Group.)

José Carreras werd geboren in Barcelona in 1946. Na zijn debuut in de jaren zeventig zong hij meer dan 60 rollen in de grootste operahuizen van de wereld. Wereldfaam kreeg hij als één van ‘The Three Tenors’. In de jaren tachtig vocht hij tegen kanker. Hij genas in 1988 en richtte het José Carreras International Leukaemia Foundation op.

,,Word snel beter. Zonder jou heb ik geen concurrentie!”
Luciano Pavarotti in een telegram nadat bekend werd dat Carreras kanker had.

,,Het mooiste moment in mijn leven? Toen de dokter me vertelde dat ik volledig was genezen van leukemie.”
José Carreras.

,,Mijn leven heeft een doel, veel belangrijker dan mijn artistieke activiteiten, en dat is de strijd tegen leukemie.”
José Carreras.

,,Wat het meeste telt, is niet succes, hoe prestigieus het ook is, maar wat we voor elkaar doen als mensen.”
José Carreras.

,,Ik ben buitengewoon gelukkig dat ik in een familie werd geboren met sterke morele waarden en dat ik in mijn leven in staat was te doen wat ik het liefste deed. Debuten, grote theaters, maar boven alles: innerlijke en diepe voldoening.”
José Carreras.

,,Ik zou mijn verstand allang verloren hebben als ik alles wat over me geschreven werd serieus had genomen.”
José Carreras.

,,Ik zing nooit onder de douche, maar soms wel in de badkamer. Badkamers hebben doorgaans een geweldige akoestiek.”
José Carreras.

,,Iedereen, zelfs ik, moest soms een middenweg zoeken en dingen doen waarvan we wisten dat het niet goed was. Dat gebeurt in iedere baan in de wereld. Maar een zanger moet de moed hebben om nee te zeggen.”
José Carreras.

,,Besteed niet te veel aandacht aan wat mensen zeggen. Als je je niet comfortabel voelt, waarom zou je dan meer lyrisch of meer dramatisch zingen dan je denkt dat je zou moeten? Zing wat je gelooft dat het beste voor je is en waarin je 100 procent van jezelf kan geven.”
Carreras in een interview (2000).

,,De ziel is het centrum en de bron van alle emoties, het is het startpunt van zingen, het zit in ons. De stem is het instrument, maar je brein geeft opdracht voor onze acties. Daarom geloof ik sterk dat zingen begint in de ziel.”
José Carreras.

,,Ik denk meer met het hart dan met het hoofd. (…) Het is heerlijk om spontaan te zijn. Als je soms wat emotioneel wordt, is dat alleen maar gezond. Het is nodig voor je mentale en fysieke welzijn. Zelf ben ik wel een beetje over de top. Ik ben té impulsief. Ik ben niet open om rationeel te zijn. Soms smijd ik met stoelen…”
Carreras in een interview met de Telegraph (1998).

,,Zijn passie en intensiteit als artiest verbergen zijn verlegenheid.”
Alan Sievewright, één van de makers van ‘José Carreras. A Life Story’.

,,Eén van de meest complete operasterren waar ik ooit mee gewerkt heb. Zijn muzikaliteit, intelligentie, dramatische vermogens en, niet te vergeten, zijn heerlijke stem: het maakte van hem een complete artiest.”
Lofti Mansouri, van 1988 tot 2011 directeur van de San Francisco Opera.

,,Als de crew hier was, zou ik de video van Verdi’s requiem voor je spelen. Zong Caruso het ‘Ingemisco’ beter? Ik vraag het me af.”
Herbert von Karajan over zijn opname van het requiem met Carreras.

,,Eén van ’s werelds grootste tenoren… Ziekte heeft zijn prachtige, lyrische stem niet veranderd. Wat het heeft veranderd, is de man.”
Newsweek.

Vorig artikel

Bregenzer Festspiele trekt 195.000 bezoekers

Volgend artikel

Mooi gespeeld Monteverdi-drama uit Madrid

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.