Binnenkort

Opera van Tatarstan hervat klassieke koers

VDB Theaterproducties heeft na zo’n twaalf jaar haar samenwerking met de Staatsopera van Tatarstan beëindigd. Het gloednieuwe European Ballet and Opera Productions neemt het stokje over. Met een productie van Carmen hervat het Tataarse gezelschap haar klassieke koers.

De Staatsopera van Tatarstan is al jaren een vaste gast in Nederland. Ieder seizoen komt het gezelschap meerdere keren langs met bekende operatitels. Voorheen initieerde VDB Theaterproducties deze tournees, vanaf nu zal European Ballet and Opera Productions (EBOP) dat doen.

Onder VDB was het Tataarse gezelschap de laatste tijd bezig haar producties te moderniseren. In plaats van de traditionele ensceneringen waar het om bekendstond, werden modernere regisseurs gevraagd om de bekende opera’s in alternatieve, hedendaagse regieën te hijsen.

Door de nieuwe samenwerking met EBOP keert het gezelschap weer terug naar meer traditionele producties. Hoewel traditioneel niet helemaal de lading dekt, licht Stefan Bruin van EBOP toe. ,,We streven in de enscenering naar klassieke producties, maar er zit wel altijd ergens een twist in.”

De eerste productie waar dat uit zal blijken, is Carmen. EBOP heeft George Kovtun voor de regie gestrikt. Kovtun is een voormalig danser en choreograaf en heeft zich als regisseur met vele disciplines beziggehouden, waaronder musical, circus en film. ,,Zijn productie zal door zijn achtergrond als choreograaf heel dynamisch zijn”, aldus Bruin.

,,Statische opera bevalt mij niet”, zegt de regisseur zelf. ,,Hoewel de muziek op de eerste plaats komt, vind ik de dynamiek op de bühne van groot belang. Door de ontwikkelingen van film, televisie en internet heeft ook de opera meer snelheid en beweging nodig om de aandacht van het publiek vast te houden en het publiek te bekoren.”

De productie van Carmen gaat op 22 februari in première in Nijmegen, maar is daarvoor al in een paar plaatsen te zien. In totaal zal de productie dertig theaters in Nederland en België bezoeken.

Zie voor de speellijst de website van Ruud de Graaf.

Hieronder een fragment uit de productie:

Vorig artikel

De wereld in 40 operahuizen: Glasgow

Volgend artikel

Actie: Luxe operacruise over de Donau

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.