Binnenkort

Opera Zuid speelt Offenbachs Blauwbaard

Opera Zuid zet vanaf 18 maart Offenbachs komische versie van Blauwbaard op het toneel. Waut Koeken regisseert de familievoorstelling, José Areán dirigeert en de cast bestaat uit onder andere Karin Strobos, Joan Ribalta, Machteld Vennevertloo en Mark Omvlee.

Opera Zuid speelde de afgelopen jaren ieder seizoen een sprookjesopera. Zo was vorig jaar Hänsel und Gretel te zien en trok het gezelschap het jaar daarvoor rond met Tsaar Saltan.

De sprookjesopera die dit seizoen op de rol staat, is Barbe-Bleue, Jacques Offenbachs parodie op het sprookje van Blauwbaard. Offenbach schreef de ‘opéra bouffe’ in 1866, een periode waarin hij het ene na het andere meesterwerk afleverde: La Belle Hélène (1864), La Vie Parisienne (1866) en La Grande Duchesse de Gérolstein (1867).

Opera Zuid kondigt de productie aan als ‘een vrolijke familievoorstelling over ‘giftige’ dames, troonopvolging en huwelijken’. De regie is in handen van Waut Koeken. Hij studeerde in Gent, Antwerpen en Leuven, assisteerde grote regisseurs als Robert Carsen, David McVicar en Christof Loy en maakte zelf producties voor onder meer de Vlaamse Opera en het Grand Théâtre de Luxembourg.

Het artistieke team bestaat verder uit Yannik Larivée (decors en kostuums), Glen D’haenens (licht) en Ela Baumann (choreografie).

Op de bok staat José Areán, een Mexicaanse dirigent die in zijn thuisland een goede reputatie geniet. Hij was eerder directeur van het Mexico City Festival, leidde een L’elisir d’amore met Rolando Villazón en zette Wagners Ring des Nibelungen voor het eerst op het toneel in Mexico.

De cast bestaat uit jonge zangers uit het ensemble van Opera Zuid en enkele gastsolisten. De titelrol wordt vertolkt door de Spaanse tenor Joan Ribalta, die eind vorig jaar nog Sänger en Wirt zong in Der Rosenkavalier. Zijn geliefde prinses Hermia, alias Fleurette, wordt gezongen door Machteld Vennevertloo.

Karin Strobos zingt Boulotte, Mark Omvlee is ‘le Roi Bobèche’ en Martijn Sanders zingt Popolani. Verder zijn er optredens van Marieke Koster (Clémentine), Jean-Michel van Oosten (Saphir) en Marcel van Dieren (Oscar). Steve De Schepper vervult de rol van verteller.

De productie van Opera Zuid gaat op vrijdag 18 maart in première in Maastricht. Daarna volgen er tot en met 14 april nog twaalf voorstellingen in theaters in heel het land. Zie voor meer informatie de website van Opera Zuid.

Vorig artikel

Vlammende koninginnen in Maria Stuarda

Volgend artikel

Youtube-portret: Sonia Ganassi

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.