Home » Binnenkort

Rattle dirigeert Der Rosenkavalier bij DNO

Amsterdam4 mei 2011 2 reacties

Sir Simon Rattle staat in mei op de bok van Het Muziektheater om bij De Nederlandse Opera een reprise van Der Rosenkavalier te dirigeren. De cast bevat zangers als Anne Schwanewilms, Sally Matthews, Ismael Jordi en Karin Strobos.

Richard Strauss en Hugo von Hofmannsthal wilden met Der Rosenkavalier een ‘Spieloper’ in de geest van Mozart maken. Een ‘komedie voor muziek’. De muziek is doordrenkt van walsen en heeft een op de Franse gezelschapskomedie geënte tekst, zo beschrijft De Nederlandse Opera (DNO).

In de opera wordt een ‘lompe baron’ door verkleedpartijen en intriges genezen van zijn huwelijksplannen en moet een ‘niet zo jeugdige’ vorstin haar minaar aan een jongere rivale afstaan.

De DNO-productie van Der Rosenkavalier was in 2004 voor het eerst te zien. De regie komt van Brigitte Fassbaender, naar een concept van Willy Decker. Fassbaender maakte als zangeres carrière in onder meer New York, Milaan en Wenen en legde zich in 1995 volledig toe op haar werk als regisseur en intendant. Ze heeft inmiddels meer dan 45 producties geregisseerd.

De muzikale leiding van de reprise is in handen van Sir Simon Rattle, die voor het eerst sinds 2001 (Tristan und Isolde) weer bij DNO te horen is. Hij leidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat vorig seizoen Turandot speelde.

De Feldmarschallin (die ‘niet zo jeugdige vorstin’) wordt vertolkt door de Duitse sopraan Anne Schwanewilms. Ze zong de rol voor het eerst in 2006. De rol van haar minnaar Octavian wordt afwisselend vertolkt door Michelle Breedt en Karin Strobos, die de zieke Magdalena Kožená vervangen.

Baron Ochs wordt gezongen door Kurt Rydl. Hij zong voor het laatst bij DNO in Die Entführung aus dem Serail in 2008. De Duitse bariton Olaf Bär, die eerder in de Strauss-opera Capriccio zong bij DNO, vertolkt de rol van Herr von Faninal.

De Britse sopraan Sally Matthews zingt Sophie en de Spaanse tenor Ismael Jordi, regelmatig bij DNO te zien, zingt ‘Ein Sänger’.

Der Rosenkavalier gaat op 13 mei in première en is daarna tot en met 29 mei nog zes keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

door

2 reacties »

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.