Nieuws

Breedt en Strobos vervangen Kožená bij DNO

Michelle Breedt en Karin Strobos zullen beurtelings Magdalena Kožená vervangen in de reprise van Der Rosenkavalier bij De Nederlandse Opera (DNO). Kožená heeft zich wegens ziekte teruggetrokken. Breedt zingt vijf voorstellingen, Strobos twee.

Karin Strobos (foto: Keke Keukelaar).

De productie van Der Rosenkavalier komt uit 2004 en wordt geregisseerd door Brigitte Fassbaender, naar een concept van Willy Decker. De cast bevat bekende namen als Anne Schwanewilms en Sally Matthews. Op de bok staat Sir Simon Rattle, partner van de zieke Kožená.

Kožená wordt bij de première vervangen door Michelle Breedt, een Zuid-Afrikaanse mezzosopraan die de rol van Octavian in 2004 al bij DNO zong. Ze vertolkte de rol eveneens in Berlijn en Wenen. Breedt zal naast de première ook de derde tot en met de zesde voorstelling zingen.

De Nederlandse mezzo Karin Strobos staat in de tweede en zevende voorstelling op het toneel. Strobos zong eind 2010 nog met veel succes Octavian in een productie van Opera Zuid.

Der Rosenkavalier gaat op 13 mei in première. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Opera op radio en tv: week 18

Volgend artikel

Discografie: Die Frau ohne Schatten

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

12Reacties

 1. Spen1992
  29 april 2011 at 20:23

  NEEEEEEEEEEEEEE, ik vergheude me op Kozena 🙁 Maar goed, dat hoort erbij.

 2. Gerard
  29 april 2011 at 22:24

  Ik hoorde vandaag een opname van Kozena op de BBC radio, ik was niet echt onder de indruk, ik hoorde een mooie, maar vrij blanke bloedeloze stem. Dus ik wens haar vervangers een doorbraak toe.
  Ik vraag me trouwens af of ziekte echt de reden is voor het afzeggen van Kozena op deze korte termijn. Kozena begon al gelijk met eisen stellen, ze wilde geen publiek bij de openbare repetitie (ok, dit is ook geen must), die repetitie zou aanvankelijk in de Doelen R’dam worden gehouden, maar werd daarna verplaatst naar Amsterdam, zonder Kozena dus. Toen hoefde ik al niet meer. Ik heb meer het idee dat Kozena haar zaakjes niet helemaal op orde heeft. Maar dit is misschien rubriek roddel en achterklap…;-)

 3. Basia Jaworski
  29 april 2011 at 23:21

  Ik ben maar al te blij dat zij heeft afgezegd!
  Geweldig, dat Karin Strobod nu de kans krijgt, zij verdient het.

 4. Gerard
  29 april 2011 at 23:30

  @basia. Ik las de mooie recensie van haar optreden bij Opera Zuid, zij moet iets bijzonders zijn. Jammer genoeg zingt zij niet op 26 mei, de avond waarop ik ga. Nou ja, als het geheel maar in orde is.
  Ik hoorde trouwens van een vriend dat er een enquete door DNO is verstuurd. Hij vermoedde dat tegenvallende verkoopcijfers van abonnementen de reden is voor deze enquete, is hier al meer over bekend?

 5. Basia Jaworski
  30 april 2011 at 08:39

  @Gerard – ik zou het werkelijk niet weten!

 6. martin
  30 april 2011 at 13:52

  Ik ga naar de tweede voorstelling en ben zeer benieuwd naar Karin Strobos. Ik kende haar naam tot voor kort niet maar de positieve recensies wekken verwachtingen. Het zal in ieder geval goed op haar cv staan om met Rattle te hebben samengewerkt! Het is wel jammer dat Kozena niet komt maar hoewel ze een prachtige stem heeft, lijkt ze me qua uitstraling niet een ideale Oktavian.

  @ Gerard: ik kreeg laatst wel zo’n enquête van het Nationale Ballet. Blijkbaar is er veel onzekerheid over de juiste koers bij de grote gezelschappen, waarschijnlijk vanwege de dreigende subsidiekortingen.

 7. Gerard
  30 april 2011 at 17:56

  @Martin: Dat kan inderdaad om dezelfde reden zijn dat DNO ook een enquete stuurt, maar gezien de explosief gestegen prijzen (en een iets minder spannende programmering -althans dat vind ik) kan dat een reden zijn waarom wellicht de abonnementenverkoop tegenvalt

 8. martin
  1 mei 2011 at 15:03

  Inderdaad zijn de prijsstijgingen in vooral de lagere rangen exorbitant. De plaatsen die ik altijd heb zijn nu gewoon twee keer zo duur! Ik heb voor komend seizoen slechts een klein abonnementje van drie voorstellingen genomen, anders kan ik het niet meer voor mezelf verantwoorden.

  Maar ik zag al aankomen dat de ‘vette jaren’ ten einde liepen en heb de afgelopen seizoenen geregeld een extra losse kaart gekocht, om als het ware een buffer van operagenot op te bouwen voor de aanstaande barre tijden. 😉

  Vandaag zag ik het affiche van DNO’s Rosenkavalier: een roos van zand die in een uurglas tot stof uiteenvalt. Wat een prachtige vondst! Het vat de kern van deze opera in één poëtisch beeld samen.

 9. Laura
  1 mei 2011 at 17:44

  Jammer dat Kozena heeft afgezegd (ik ben zelf altijd wel geïnteresseerd in inside information – je zou toch denken dat ze graag deze extra tijd (zij het op het podium) doorbrengt met haar echtgenoot? En misschien daarom ook meer concessies zou doen? Of is ze echt ziek?).

  Ook nog eens jammer dat ik geen kaartjes heb voor de matineevoorstellingen van Karin Strobos. Ik hoop dat Michelle Breedt ook een uitstekende Octavian is.

  Ik heb zelf maar wel een abonnement genomen (zij het een jongerenabonnement en vandaar ook iets betaalbaarder – zeker losse kaarten zijn nu echt niet meer te betalen). Maar ja, ik vrees wat dat gaat worden op de langere termijn … de echte keiharde bezuinigingsklappen moeten nog komen…

 10. Els
  2 mei 2011 at 18:16

  Jammer dat Kozena niet komt zingen. Ze zal het dan behoorlijk te pakken hebben,dat ze nu al weet om in geen enkele voorstelling te komen zingen?!

  Ik hoop dat Sally Matthews wel komt. Ik koop kaartjes voor een voorstelling, of het nu een opera of concert is zeker met in mijn achterhoofd wie de ( hoofd )rollen zingen. Kozena heb ik al in een aantal concerten gehoord maar nog nooit live in de opera. HELAAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Erik H.
  21 mei 2011 at 22:47

  Ach Kozena… Ik heb Strobos in dezelfde rol bij Opera Zuid gezien en ze was geweldig. Als ik jullie was zou ik niet treuren. Ik hoop op 29 mei naar haar te mogen luisteren. Het wordt ongetwijfeld geweldig…

 12. Spen1992
  22 mei 2011 at 00:44

  Hallo Erik H.

  volgens de site van de Nederlandse Opera treed Strobos 29 mei NIET op. In plaats daarvan Michelle Breedt.