Home » Binnenkort

Holland Festival: ook veel opera in juni

Amsterdam13 mei 2011 Geen reacties

Het is al een traditie sinds de oprichting in 1947: aan het eind van het theaterseizoen brengt het Holland Festival een scala aan kunst, theater, muziek en alle denkbare mengvormen. Dit jaar bevat het programma onder meer de Nederlandse première van Dionysos, een bijzondere Zauberflöte en Chinese opera.

Scène uit Une flute enchantée (foto: Pascal Victor / ArtComArt).

Het Holland Festival wordt dit jaar voor de 64e keer georganiseerd en vindt plaats van 1 tot en met 26 juni op diverse locaties in Amsterdam.

Tussen 8 en 22 juni is de opera Dionysos te zien in de Westergasfabriek. Deze opera ging in juli 2010 in première bij de Salzburger Festspiele en werd daar enthousiast ontvangen. Regisseur Pierre Audi was verantwoordelijk voor die eerste productie en zal ook de Nederlandse première verzorgen, met Ingo Metzmacher als dirigent.

Het libretto van Dionysos is gebaseerd op een gedichtencyclus van Friedrich Nietzsche. Voor de hoofdrol van Dionysos engageerde De Nederlandse Opera bariton Georg Nigl, die zijn loopbaan begon bij de Wiener Sängerknaben.

In het Muziekgebouw aan het IJ is op 9, 10 en 11 juni Une flute enchanteé te zien. Het is een bewerking van Mozarts Die Zauberflöte door regisseur Peter Brook (85). Hij zoekt het, met een cast van jonge zangers en alleen een piano als begeleiding, in de nuance. Het is een productie van Théâtre des Bouffes du Nord uit Parijs, die al in veel Europese steden en in New York te zien was.

Chinese opera is niet vaak in Nederland te zien en daarom is De jade haarspeld van het China Northern Kunqu Opera Theatre extra interesant. Het is één van de vier klassieke komedies van de traditionele Chinese opera, geschreven tijdens de Ming-dynastie. Er zijn op 11 en 12 juni steeds twee delen te zien; het eerste om 17.00 uur en het tweede om 20.30 uur in de grote zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam.

De Nederlandse Opera brengt in juni en juli tien voorstellingen van Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. De cast van zangers als Krassimira Stoyanova, Mikhail Petrenko en Guy de Mey wordt begeleid door het Koninklijk Concertgebouworkest onder Mariss Jansons.

Naast de zaaluitvoeringen in de Stopera wordt Jevgeni Onjegin op donderdagavond 23 juni op een groot scherm in het Oosterpark vertoond. Daar kost het niks.

Toon Tellegen, immens populair om zijn wijsheden en parallellen tussen dieren en mensen, leverde met De genezing van de krekel het verhaal voor de opera The Cricket Recovers van Richard Ayres. Gemaakt in 2005 en voor het eerst in Nederland te zien. Asko|Schönberg en VocaalLAB voeren het werk onder regie van Pierre Audi driemaal uit in het Compagnietheater.

Eenmaal te zien in het Muziekgebouw aan het IJ: Utopia:: 47- a very last Passion. Sopraan Christina Zavalloni zingt de hoofdrol in deze wereldpremière, een productie van Eric Sleichim voor Muziektheater Transparant. In het programmaboek wordt de toeschouwers gevraagd ‘een gekoesterd object mee te brengen’.

Het complete programma, met nog heel veel meer dan opera en muziektheater, vindt u op de website van het Holland Festival.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.