Home » Binnenkort, Featured, Nieuws

Opera op radio en tv: week 20

13 mei 2011 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. Voortaan loopt de week in ons overzicht van zaterdag tot vrijdag. In week 20 (14 tot en met 20 mei) onder meer een Beethovenmis, een heel recente opera van Birtwistle en een recital door Dietrich Fischer-Dieskau.

Zaterdag 14 mei

Die Walküre (R. Wagner)

Bryn Terfel als Wotan in Die Walküre (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Als de Metropolitan Opera te ver weg is en de bioscoop al uitverkocht, dan kunt u voor Die Walküre, het tweede deel van Wagners Ring des Nibelungen, ook gewoon thuis de radio aanzetten. BBC Radio 3 zendt de productie live uit vanuit The Metropolitan Opera in New York. De sterrencast bestaat uit namen als Jonas Kaufmann, Eva-Maria Westbroek, Hans-Peter König, Bryn Terfel, Stephanie Blythe en Deborah Voigt. James Levine staat voor het orkest.
BBC Radio 3: 17.00 u.

Die lustigen Weiber von Windsor (O. Nicolai)
Radio 4 doet het zaterdag iets luchtiger met een uitzending van Die lustigen Weiber von Windsor, een ‘Komisch-phantastische Oper in drei Akten’ uit 1849 van Otto Nicolai. De opera is gebaseerd op The merry wives of Windsor van William Shakespeare. De opname dateert van 18 december 2010 en werd gemaakt in de Volksoper in Wenen. Dirigent is Sacha Goetzel, solisten zijn Lars Woldt, Jennifer O’Loughlin, Morton Frank Larsen.
Radio 4: 19.00 u.

Zondag 15 mei

Missa Solemnis (L. van Beethoven)
Het is een passende dag en tijd voor een mis. Mezzo zendt op deze zondagochtend de Missa Solemnis opus 123 van Beethoven uit. Het Philharmonisch Orkest van Praag speelt onder leiding van Jirí Belohlávek. Solisten: Adriana Kohutkova (sopraan), Eva Garajova (alt), Tomas Cerny (tenor) en Gustav Belacek (bas).
De koorpartijen in deze mis zijn zo moeilijk dat dirigent John Eliot Gardiner het stuk ooit ‘de koorzangersequivalent van het beklimmen van de Mount Everest’ noemde. ‘Maar dan zonder zuurstofmasker’.
Mezzo: 9.00 u.

Maandag 16 mei

The Minotaur (J.Birtwistle)
In april 2008 ging deze nieuwe opera van Birtwistle in première in Covent Garden, Londen. De kritieken waren grotendeels heel positief. Een opera die een eigen plek verdient in het moderne repertoire, zo vond men. De Minotaurus, half mens, half beest, is opgesloten in een labyrint en veroordeeld tot een leven van bloedvergieten, maar verlangt ernaar om zijn eigen stem en identiteit te ontdekken.
In het Royal Opera House Covent Garden stond Antonio Pappano voor het orkest. Solisten waren onder anderen John Tomlinson, Johan Reuter en Christine Rice.
BravaNL: 20.25 u.

La Bohéme (G. Puccini)
Vaak op de planken gebracht, binnenkort in de theaters dankzij de Nationale Reisopera en – mogelijk om vast in de sfeer te komen – kunt u maandag kijken naar La Bohéme vanuit het Teatro Real in Madrid. Deze uit 2006 daterende productie werd gemaakt met onder anderen Inva Mula, Laura Giordano en Aquiles Machado. Jesús Lopez Cobos dirigeerde.
BravaNL: 14.30 u.

Dinsdag 17 mei

Fidelio (L. Beethoven)
Jawel, in één van de promofilmpjes van gastland Duitsland tijdens het Eurovisie Songfestival zagen we hem uitgebreid voorbij komen: Sir Simon Rattle. In deze Salzburger Festspiele-productie uit 2003 stond hij voor zijn Berliner Philharmoniker. De rollen waren verdeeld onder Thomas Quasthoff (Don Fernando), Alan Held (Don Pizarro), Jon Villars (Florestan), Angela Denoke (Leonore). Verder werkte het Arnold Schönberg Choir mee.
BravaNL: 20.30 u.

Woensdag 18 mei

Così fan Tutte (W.A. Mozart)

Scène uit DNO's Così fan tutte (foto: A.T. Schaefer).

In de serie Mozart/Da Ponte-opera’s die De Nederlandse Opera in het seizoen 2006-2007 bracht, was de versie van Così fan tutte het minst omstreden. Er was commentaar op de muzikale kanten van de productie, maar de jeugdige, levendige sfeer was te danken aan de setting van het vakantiedorp en de bezetting van de rollen.
Sally Matthews is te zien als Dorabella, Danielle de Niese als Despina en Luca Pisaroni zingt de rol van Guglielmo. Het podium, een draaischijf met de verschillende sets, weigerde ooit dienst bij de eerste poging tot tv-opname, maar dat was verholpen bij deze registratie uit het Muziektheater Amsterdam.
BravaNL: 12.00 u.

Die Schöne Müllerin (F. Schubert)
Bariton Dietrich Fischer-Dieskau zong kort voordat hij zij loopbaan beëindigde in 1992 in Parijs. In de Salle Pleyel werd hij begeleid door Christoph Eschenbach op piano bij Schuberts liedcyclus Die Schöne Müllerin.
Mezzo: 22.15 u.

Donderdag 19 mei

Thaïs (J. Massenet)
In 1894 schreef Massenet zijn opera in Parijs. Het verhaal is geïnspireerd op een roman van Anatole France en speelt in oriëntalistische sfeer die typische is voor het fin de siècle. De rol was, zo vond men, Renée Fleming op het lijf geschreven. En zoals het vroeger wel eens in de programmaboekjes stond: mevrouw Fleming werd gekleed door Christian Lacroix. De dirigent van deze New Yorkse productie was Jesús López-Cobos, Thomas Hampson zong de rol van Athanaël, Michael Schade was Nicias.
Mezzo: 9.00 u.

Opera Zuid
De klassieke tv-zender BravaNL viert in mei de ‘Maand van Limburg’. Uiteraard hoort daar aandacht bij voor Opera Zuid. Onder de titel Passie spreekt Rob Overman met artistiek leider Miranda van Kralingen.
BravaNL: 7.50 u.

Vrijdag 20 mei

Tannhäuser (R. Wagner)
Een eigentijdse Tannhäuser, zo werd deze versie van Wagners opera beoordeeld. Deze regie van Nikolaus Lehnhoff was eerder te zien in Amsterdam en werd gecoproduceerd met de opera van Baden-Baden. Het gaat hier om de Parijse versie van de opera, met uitgebreide Venusbergscène en een ballet dat werd gechoreografeerd door Amir Hosseinpour, die dat onlangs ook voor Platée in Amsterdam deed.
De cast: Camilla Nylund, Waltraud Meier, Robert Gambill, Roman Trekel, het Festspielhaus-Chor Baden-Baden en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin onder leiding van Philippe Jordan.
Mezzo: 12.00 u.

door

1 reactie »

  • jacques van loon zei:

    verademend> een duidelijk keuze overzicht. alleen de noodzakelijk informatie en hapklaar voor de gehele week. ben daar blij mee.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.