Home » Binnenkort

Opera op radio en tv: week 21

20 mei 2011 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 21 (21 tot en met 27 mei) veel aandacht voor mezzosopraan Karin Strobos en diverse producties van Opera Zuid.

Zaterdag 21 mei

Koninklijke zangwedstrijd
De jaarlijkse Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel loopt weer op zijn einde. Dit jaar staat de zang centraal en strijden twaalf finalisten op het gebied van de vocale muziek (waaronder geen Nederlandse) om de eerste plaats. Juryleden zijn onder andere Teresa Berganza, Peter Kooij en José Van Dam.
Aan het eind van de finaleavond presenteert Thomas Vanderveken ‘De Nacht van de Koningin’. Daarin wordt teruggekeken op de finale, met alle kandidaten en de panelleden, waaronder Jard van Nes. Na het programma wordt de finaleavond integraal uitgezonden.
Canvas: 22.50 u.

Orlando Furioso (A. Vivaldi)
Het ‘dramma per musica’ in drie akten van Vivaldi werd in maart opgenomen in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs. Regisseur Pierre Audi en dramaturg Willem Bruls maakten deze productie met het Ensemble Mattheus, het koor van de Opéra de Nice en dirigent Jean-Christoph Spinosi. Solisten zijn onder andere Marie-Nicole Lemieux, Jennifer Larmore, Kristina Hammarström en Philippe Jarousky.
Radio 4: 19.00 u.

Atys (J-B. Lully)
Mezzo brengt de komende weken live-uitzendingen van opera’s uit verschillende theaters in Europa. Op zaterdag wordt rechtstreeks vanuit de Opéra Comique in het centrum van Parijs Atys van Jean-Baptiste Lully uitgezonden. Herontdekker van de Franse barok William Christie dirigeert zijn ensemble Les Arts Florissants en onder andere Bernard Richter (Atys), Stéphanie d’Oustrac (Cybèle) en Paul Agnew (Le Sommeil).
Mezzo: 19.30 u.

Zondag 22 mei

De Speler (S. Prokofjev)
Sopraan Francis van Broekhuizen, die onlangs op Place de l’Opera werd geportretteerd, is één van de solisten in deze voorstelling. Ze zingt de rol van Paulina in de productie van Opera Zuid uit 2005. Andere solisten zijn Jeroen Bik, Klara Uleman, Peter Vos, Marcel van Dieren en Tom Haenen. Het Limburgs Symphonie Orkest staat onder leiding van Ivan Anguélov.
BravaNL: 12.00 u.

Faust (C. Gounod)

Faust van Opera Zuid.

‘Faust van Opera Zuid is aangrijpend intens’, zo kopte Place de l’Opera in 2009 over de productie van Opera Zuid. U kunt zelf zien hoe deze Faust het doet in de regie van Frank Van Laecke. De opname komt uit het Theater aan het Vrijthof in Maastricht en toont dirigent Per-Otto Johansson voor het Limburgs Symfonie Orkest en als solisten Karin Strobos, Stanley Jackson, Harry Peeters, Anja van Engeland, Willem de Vries en Marcel van Dieren.
BravaNL: 20:52 u.

Portret Karin Strobos
Nadat Magdalena Kožená moest afzeggen, mocht Karin Strobos aantreden als Octavian in Der Rosenkavalier bij De Nederlandse Opera. De camera van NTR Podium volgde haar bij het repeteren met regisseur Brigitte Fassbaender en dirigent Simon Rattle.
Nederland 2: 14.00 u.

Maandag 23 mei

Giulio Cesare (G.F. Händel)
In de sterrencast van deze voorstelling ziet u Angelika Kirchschlager, die op 22 mei de Rotterdamse Doelen zal aandoen, en Sarah Connolly, die komend seizoen in Nederland Bachs Weihnachtsoratorium zingt. Andere vocalisten zijn Danielle de Niese, Patricia Bardon, Christopher Maltman en Rachid Ben Abdeslam. De productie is van het Glyndebourne Festival 2006. William Christie staat voor the Orchestra of the Age of Enlightenment.
BravaNL: 13:30 u.

Dinsdag 24 mei

Tsaar Saltan (A. Rimsky-Korsakov)

Karin Strobos (foto: Keke Keukelaar).

Weer een productie met mezzosopraan Karin Strobos. Het Limburgs Symfonie Orkest wordt geleid door Place de l’ Opera-columnist Anthony Hermus, met als solisten Marcel van Dieren, Fenna Ograjensek, Karin Strobos, Kim Savelsbergh, Lucia Meeuwsen, Mark Omvlee, Wiard Witholt, Niels van Doesum en Walter de Groote.
BravaNL: 14:25 u.

Hänsel und Gretel (E. Humperdinck)
Wederom Karin Strobos. Hier is ze in de rol van Hänsel te zien in de sprookjesopera van Humperdinck. Felle kleuren, fraaie zang en een malle vertaling karakteriseren de Opera Zuid-productie uit 2010. Naast Strobos zingt Kim Savelsbergh Gretel, is Willem de Vries Peter en zet Mark Omvlee een fraai Sandmännchen/Taumännchen neer. Niet te missen is Miranda van Kralingen als Gertrud en als een verukkelijk foute Knusperhexe. Stefan Veselka leidt het Limburgs Symfonie Orkest.
BravaNL: 18.15 u.

Woensdag 25 mei

Valery Gergiev – Portret van een bevlogen dirigent
In dit televisieportret van een bevlogen workaholic wordt het onbegrijpelijke leven van operadirecteur, inspirator, orkestleider en overbelast dirigent Gergiev afgezet tegen zijn muzikale filosofie en zijn inspiratiebronnen: de Russische klassieke traditie en zijn opmerkelijke familieband.
Cultura24: 23.00 u.

Donderdag 26 mei

Liederen
Heel veel liederen en enkele aria’s van Franz Schubert, Robert Schumann, Richard Strauss, Gustav Mahler en Giuseppe Verdi op een ‘Journée d’automne’ in het voorjaar. U hoort en ziet zangers als Dietrich Fischer-Dieskau, Julia Varady, Marjana Lipovsek, Lucia Popp en Peter Seiffert. Ze worden begeleid op piano door Wolfgang Sawallisch en Alfred Brendel. De orkesten in dit programma van Bruno Monsaingeon zijn het Bayerisches Staatsorchester, Radio-Symphonie-Orchester Berlin, Orchester der Deutschen Oper, National Theatre Orchestra Prague met de dirgenten Wolfgang Sawallisch, Lorin Maazel, Ferenc Fricsay en Karl Böhm.
Mezzo: 16.30 u.

Vrijdag 27 mei

Symfonie nr. 2 (G. Mahler)
De opname die het Koninklijk Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Mariss Jansons maakten van de Tweede Symfonie van Mahler, ‘Auferstehung’, is onlangs genomineerd voor een Edison. Dit is de video-versie van deze opname, met de solisten die ook op de cd-versie te horen zijn, Riccarda Merbeth en Bernarda Fink.
Mezzo: 9.00 u.

The dream of Gerontius (E. Elgar)

Eric Owens (foto: Paul Sirochman).

In het Radio 4-programma ‘De vrijdag van Vredenburg’ dit keer live een uitvoering van The dream of Gerontius, een werk voor orkest en stemmen uit 1900 van Edward Elgar. Het is gebaseerd op John Henry Newman’s gedicht ‘The Dream of Gerontius’. Dirigent Jaap van Zweden staat voor het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroepkoor en het Radio Philharmonisch Orkest en de solisten zijn onder andere Anna Stéphany (mezzosopraan), Andrew Staples (tenor) en Eric Owens (bas). De laatste was afgelopen september te zien in de ‘Met in HD’-uitzending van Das Rheingold van Wagner.
Radio4: 20.00 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.