FeaturedNieuws

Aalto Muziektheater seizoen 2022 – 2023

Alhoewel het Aalto Muziektheater in Essen vanaf komend seizoen een nieuwe intendant heeft, Merle Fahrholz, drukt vertrekkend intendant, de Nederlander Hein Mulders, nog een seizoen  zijn stempel op het programma voor 2022 – 2023.

Hein Mulders. (© Sven Lorenz)

Hij spreidde vijf nieuwe producties die twee seizoenen lang vanwege de corona-perikelen in de ijskast stonden, uit over een hopenlijk probleemloze periode. Die begint met een nieuwe  productie van Wagners Tannhäuser op 24 september in regie van Paul-Georg Dittrich (in Essen o.a. Hertog Blaubaard) en muzikaal geleid door chefdirigent Tomás Netopil.

Hij opent daarmee zijn laatste, tevens tiende seizoen als muzikaal leider van de Opera van Essen en van de Essener Philharmoniker. De titelrol wordt gezongen door de Zweedse tenor Daniel Johansson. De Nederlandse sopraan Deirdre Angenent is gecontracteerd voor de rol van Venus.

Nog 4 nieuwe producties

Nieuwe producties zijn eveneens Lucrezia Borgia van Gaetano Donizetti (première  26 november) te dirigeren door de jonge Italiaan Andrea Sanguineti, en met ensemble-lid Jessica Muirhead in de rol van de beruchte dochter van de paus. Daarna volgen Verdi’s Simon Boccanegra in regie van Tatjana Gürbaca met de Amerikaans-Italiaanse bariton Daniel Luis de Vicente in de titelrol (première 28 januari) en Mozarts Le nozze di Figaro. Met de première ervan op 13 mei rondt chefdirigent Tomás Netopil de Mozart cyclus af die hij in de afgelopen seizoenen met succes opbouwde. De nieuwe productie gaat in regie van de Nederlander Floris Visser die zijn debuut maakt in het Aalto Theater.

Wereldpremière: Dogville

Nieuw, een wereldpremière zelfs, is de opera in achttien taferelen van de Duitse componist Gordon Kampe, getiteld Dogville. In oorsprong is het een film die Lars von Trier maakte in 2003. Daaruit ontstond een toneelstuk waarvan de Duitse versie in 2005 werd vertoond, en die nu de basis vormt voor een opera die overigens in het Engels wordt gezongen. Het verhaal speelt zich af in een dorpje in de Rocky Mountains. Een vrouw, genaamd Grace, vindt er op de vlucht voor gangsters onderdak, maar haar aanwezigheid leidt tot schokkende complicaties in de nogal gesloten gemeenschap. Componist Kampe schreef diverse opera’s op vraag van Duitse operahuizen, en ook Dogville komt voort uit een opdracht van het Aalto Theater. Tomás Netopil neemt deze wereldpremière voor zijn rekening. De rol van Grace wordt vertolkt door de Duitse sopraan Lavinia Dames. Première op 11 maart.

 

Hernemingen

La finta giardiniera in Essen. Foto: Kirsten Nijhof

Zoals gebruikelijk in het Aalto repertoire-huis biedt het seizoen een hele serie hernemingen: van Mozart twee titels, te weten  La finta giardiniera  en Die Zauberflöte,  eveneens twee titels van Verdi: Un ballo in maschera en La Traviata, van Charles Gounod diens Faust, de rock-opera Yesterdate, van Richard Strauss Arabella met Tomás Netopil als dirigent en in regie van Guy Joosten, Norma van Vincenzo Bellini, van Puccini Madama Butterfly (met Karin Strobos als Suzuki), Carmen van Bizet, in regie van de Nederlandse Lotte de Beer,  en de operette Eine Nacht in Venedig van Johann Strauss waarin Martijn Cornet een dubbelrol speelt. De aanwezigheid van Nederlands talent, door Hein Mulders ingebracht in de afgelopen negen seizoenen, doet zich ook gelden in de leiding van het operakoor door Klaas-Jan de Groot, met ingang van dit seizoen.

Voor kaarten en verdere informatie kunt u terecht op de website van Aalto Musiktheater Essen.

 

Vorig artikel

Boekman ontroert en geeft gezicht aan zaal

Volgend artikel

Oper Frankfurt presenteert seizoen 2022-2023

De auteur

Franz Straatman

Franz Straatman