Home » Binnenkort

Zeven opera’s tijdens Salzburger Festspiele

Salzburg5 juli 2011 Geen reacties

De Salzburger Festspiele presenteert deze zomer zeven operaproducties. Voor de rollen heeft het beroemde Oostenrijkse festival grote namen aangetrokken als Simon Keenlyside, Anna Netrebko, Piotr Beczala, Erwin Schrott en Gerald Finley.

Het Landestheater, één van de vele speelplaatsen in Salzburg (foto: Karl Forster).

De Salzburger Festspiele brengt al sinds 1877 iedere zomer muziek en drama in de Oostenrijkse ‘Mozart-stad’ (met uitzondering van een paar festivalloze periodes, zoals in de oorlogsjaren). Het is één van de meest vooraanstaande operafestijnen ter wereld en de artiesten die het festival strikt, vormen vaak het neusje van de zalm in operaland.

De editie van 2011 begint op 27 juli met de traditionele opvoering van het toneelstuk Jedermann van Hugo von Hofmannsthal. Op 30 augustus komt het festival ten einde, met een uitvoering van De zaak Makropulos van Janáček.

In totaal heeft het festival zeven operaproducties geprogrammeerd. Van Mozart zijn er drie opera’s te zien, allemaal geregisseerd door Claus Guth. In Le nozze di Figaro werkt Guth samen met dirigent Robin Ticciati en een cast met onder andere Simon Keenlyside als de graaf, Genia Kühmeier als zijn vrouw, Marlis Petersen als Susanna en Erwin Schrott als Figaro.

In Così fan tutte vormt Guth een duo met Marc Minkowski, die zijn eigen Les Musiciens du Louvre leidt. De rollen worden in die productie ingevuld door Maria Bengtsson, Michèle Losier, Alek Shrader, Christopher Maltman, Bo Skovhus en Anna Prohaska.

In Don Giovanni komt de Canadese dirigent Yannick Nézet-Séguin in actie naast Guth. Nézet-Séguin is chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij zal leiding geven aan Gerald Finley in de titelrol en verder onder andere Dorothea Röschmann als Elvira, Erwin Schrott als Leporello en Joel Prieto als Ottavio.

Richard Strauss is van de partij met zijn Die Frau ohne Schatten, geregisseerd door Christof Loy en gedirigeerd door Christian Thielemann. De cast bestaat uit onder andere Anne Schwanewilms, Stephen Gould, Wolfgang Koch, Michaela Schuster en Evelyn Herlitzius.

Verdi’s Macbeth wordt opgevoerd in een enscenering van Peter Stein en onder leiding van Riccardo Muti. Željko Lučić zingt afwisselend met Sebastian Catana de titelrol. Tatiana Serjan en Elisabete Matos delen de rol van Lady Macbeth en Giuseppe Filianoti zingt de partij van Macduff.

Dirigent Esa-Pekka Salonen en regisseur Christoph Marthaler creëren samen De zaak Makropulos van Janáček, een coproductie met het Teatr Wielki uit Polen. Angela Denoke zingt in deze productie de hoofdrol. Verder zijn zangers als Brandon Jovanovich, Peter Hoare en Johan Reuter te horen.

Naast deze theaterproducties wordt er concertant een double bill opgevoerd met Le Rossignol van Stravinsky en Iolanta van Tsjaikovski. Ivor Bolton leidt in beide werken het Mozarteumorchester Salzburg. De cast in Stravinsky’s werk bestaat uit onder andere Julia Novikova in de titelrol, Julia Lezhneva, Antonio Poli en Andrei Bondarenko. Iolanta wordt uitgevoerd door onder andere Anna Netrebko, Piotr Beczala, John Relyea en Evgeny Nikitin.

Zie voor meer informatie de website van de Salzburger Festspiele.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.