Nieuws

Nieuwenhuis vertrekt bij Opera Studio

Hans Nieuwenhuis vertrekt per 1 oktober als algemeen directeur bij Opera Studio Nederland. Nieuwenhuis richtte de studio in 1990 op en gaf twintig jaar lang leiding aan het instituut.

Nieuwenhuis legt zijn functie neer om vaker te gaan regisseren in Noord-Amerika en Europa. In de toekomst zal hij echter nog altijd gericht blijven op talent- en netwerkbegeleiding van jonge operazangers.

Vorig jaar oktober vierde Nieuwenhuis met Opera Studio Nederland (OSN) zijn 20-jarig jubileum. In die twintig jaar heeft de studio 150 buitenlandse en 107 Nederlandse zangers verder geholpen. Van de Nederlandse zangers zijn er nog 95 actief als operazanger, waarvan er 65 internationaal opereren.

,,Nieuwenhuis laat een succesvolle en goedlopende organisastie achter waar jonge talentvolle operazangers worden begeleid bij de eerste stappen in de internationale beroepspraktijk”, zegt OSN in een persbericht.

Tegelijk zijn er ook zorgen over de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Zijlstra, die de studio per 2013 niet meer wil steunen. ,,Voor de tweede maal in vijftig jaar wordt zorgvuldig opgebouwde ervaring rondom netwerkopbouw en (opera)talentontwikkeling in ons land tenietgedaan”, zegt Nieuwenhuis daarover. ,,Maar ik vertrouw erop dat De Nederlandse Opera haar verantwoordelijkheid neemt en de ervaring en expertise van de studio niet verloren laat gaan.”

Het bestuur van OSN voert momenteel gesprekken over de opvolging van Nieuwenhuis en streeft ernaar ‘een constructieve oplossing in samenwerking met de operagezelschappen en de conservatoria’ te vinden.

Vorig artikel

Zeven opera's tijdens Salzburger Festspiele

Volgend artikel

Haveman triomfeert in Manon Lescaut

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.