Binnenkort

Opera op radio en tv: week 31

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 31 (30 juli – 5 augustus) onder meer aandacht voor Verdi’s Macbeth in Salzburg onder directie van Riccardo Muti en een documentaire over het optreden van het Israelisch Chamber Orchestra in Bayreuth.

Don Giovanni (W. Mozart) in een regie van Peter Brook
Peter Brook is de regisseur van de minimale decors, daarmee de zangers opzadelend met een extra groot appel op hun acteerkwaliteiten. In de Zauberflöte van Brook, die afgelopen juni in Amsterdam te zien was, bestond het decor vooral uit bamboestokken.

Peter Mattei (foto: Håkan Flank).

De Don Giovanni uit Aix-en-Provence kende ook een nogal kaal decor. Peter Mattei was Don Giovanni, een rol die hij op veel plaatsen gezongen heeft. Mark Padmore zong Don Ottavio, Gilles Cachemaille was Leporello en Alexandra Deshorties en Mireille Delunsch zongen de belangrijkste vrouwenrollen.

Of dirigent Daniel Harding de tempi inderdaad wel erg snel nam met het Mahler Chamber Orchestra – zoals sommigen vonden – kunt u zelf ervaren in de opname uit 2002.
Mezzo: zaterdag 30 juli om 20.30 u.

Wagner in de winter
Zo warm als het kan zijn in de zomer, vooral voor de orkestleden van het Bayreuther Festspielhaus die puffend in hun benauwde orkestbak werken, zo koud en stil is het in de winter in Wagner-stad Bayreuth. Programmamaker Hans Haffmans ging afgelopen winter kijken in de stad, de locaties van het festival en hij stond zelfs even op de bok van het Festspielhaus. Zijn radio-documentaire wordt herhaald in ‘de Bedding’.
Radio1: zaterdag 30 juli om 23.00 u.

Wagner-waagstuk van orkest uit Israël
Op 26 juli vond er in Bayreuth een bijzonder optreden plaats: het Israëlische Chamber Orchestra speelde in de zaal op de groene heuvel die zo vaak door Adolf Hitler werd bezocht. Het orkest riskeert het einde van de subsidies in eigen land door te breken met het officieuze verbod op de muziek van Wagner in Israël. Of het een dubieuze provocatie werd of een serieuze poging tot het doorbreken van oude, niet meer relevante principes zal hopelijk blijken uit de documentaire die Richard Chaim Schneider – voor de ARD werkzaam in Tel Aviv – de afgelopen weken maakte over de reis van de Israëlische musici naar Bayreuth.
ARD tv: zondag 31 juli om 14.30 u.

Thomas Quasthoff aan het woord
In de serie gesprekken van Norman Lebrecht tijdens het Proms-seizoen komt maandagavond de Duitse bas-bariton Thomas Quasthoff aan het woord. Het gesprek is kort na de uitzending ook als podcast terug te vinden op de homepage van Lebrecht.
BBC radio 3: maandag 1 augustus om 23.00 u.

Riccardo Muti.

Laatste keer Muti in Salzburg
Riccardo Muti stopt na dit seizoen met het dirigeren van opera’s in Salzburg. Wie zijn laatste operaoptreden niet wil missen, kan afstemmen op Radio 4 voor de uitzending van Verdi’s Macbeth. Muti staat daarin voor de Wiener Philharmoniker. Solisten zijn onder andere Željko Lucic als Macbeth, Dmitry Belosselskiy als Banco en Tatiana Serjan als Lady Macbeth.
Radio 4: woensdag 3 augustus 19.00 u.

Mahlers Das Lied von der Erde met Kožená
Het Aldeburgh Festival werd dit jaar geopend door Sir Simon Rattle en het City of Birmingham Symphony Orchestra met Messiaen voor de pauze en Mahler erna. Echtgenote Magdalena Kožená was – zo meldde de dirigent vooraf – niet helemaal in orde. Er was een stand-in achter de hand in de persoon van Jane Irwin, maar Kožená haalde het einde van het concert. Mahlers Das Lied von der Erde kreeg een door het publiek zeer gewaardeerde uitvoering, met naast Kožená tenor Michael Schade.
NDR Kultur radio: donderdag 4 augustus om 20. 00 u.

Weektip

Les parapluies de Cherbourg (1964)
Een dramatisch verhaal, doorgecomponeerd, over de liefde. Het zou opera kunnen zijn, als het niet musical was. Maar lang vóórdat musical-zangers gingen ‘belten’ zong Danielle Licari (dochter van een dirigent en met als één van haar mogelijkheden het vak van operazangeres) buitengewoon welluidend de muziek van Michel Legrand en de teksten van Jaques Demy, de regisseur van Les parapluies de Cherbourg. Catherine Deneuve speelde de paraplu-verkoopster, maar haar zang werd gedubd door Licari. Het is geen opera dus, maar wel aangenaam licht amusement en het past ook vanwege het thema perfect bij deze zomerperiode.
VRT Eén: zondag 31 juli om 13.30 u.

Vorig artikel

Palumbo zet de toon in Turijnse Adriana

Volgend artikel

Youtube-portret: Operalia

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.