Binnenkort

Trionfo speelt opera van Russische Mozart

Opera Trionfo tekent op 18 augustus voor een primeur. Het gezelschap voert in samenwerking met het Grachtenfestival voor het eerst in Nederland een achttiende-eeuwse Russiche opera op: Skupoy: De vrek van Vasily Pashkevich.

Pashkevich was de favoriete hofcomponist van Catharina de Grote. Hij schreef meerdere opera’s voor het theater van de Hermitage in Sint-Petersburg. De componist kreeg veel waardering voor zijn werken en kwam zelfs bekend te staan als de ‘Russische Mozart’.

In de tuin van de Amsterdamse Hermitage presenteren Opera Trionfo en het Grachtenfestival op 18, 19 en 20 augustus Skupoy: De Vrek, een opera die in 1781 in wereldpremière ging. De tekst van de opera is geschreven door Yakov Knyazhnin, die het losjes baseerde op De vrek van Molière.

De opera gaat over de vrekkige Skrjagin, die de 20.000 roebel van zijn nichtje beheert. De geliefde van het nichtje verzint een list om het vermogen in handen te krijgen.

De hoofdrol in de opera wordt vertolkt door tenor Marcel Beekman. Zijn ‘nichtje’ wordt gezongen door Dorine Mortelmans, haar verloofde door Ambrož Bajec-Lapajne. De rest van de cast bestaat uit An de Ridder en Brian Galliford.

Het Opera Trionfo Kamerorkest speelt Pashkevich’ muziek, geleid door Peter Biloen. De regie is in handen van Pepijn Cladder, die vorig jaar een inventief concert van Opera Trionfo ensceneerde tijdens het grachtenfestival.

Skupoy: De vrek wordt uitgevoerd op 18, 19 en 20 augustus in de tuin van de Hermitage. Zie voor meer informatie de website van Opera Trionfo.

Vorig artikel

Place de l'Opera te gast bij Opera Pietje

Volgend artikel

Opera op radio en tv: week 32

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.