Home » Binnenkort

Opera op radio en tv: week 32

4 augustus 2011 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 32 (6 – 12 augustus) onder meer aandacht voor Wagner, Edita Gruberova en Renée Fleming.

Scène uit Tristan und Isolde (foto: Bayreuther Festspiele / Jochen Quast).

Tristan und Isolde in Bayreuth
De Bayreuther Festspiele zijn in volle gang. De opener, een nieuwe versie van Tannhäuser, riep door de enscenering en vooral het decor van Joep van Lieshout veel discussie op. Dat het effekes wennen was, kunnen de Duitsers dan weer zoveel mooier zeggen: ‘gewöhnungsbedürftig’ was een veelgehoord commentaar. De radio-opname van de openingsavond is nog te vinden op usenet.

Niet nieuw is de uit 2005 stammende enscenering van Tristan und Isolde door Christoph Marthaler. Ook in de uitvoeringen van dit jaar is de Nederlandse tenor Arnold Bezuyen te horen als Ein Hirt. Met Robert Holl als Marke is er zo een niet onaanzienlijk Nederlands aandeel in deze Tristan. In het eerste seizoen van deze productie zong Nina Stemme de rol van Isolde, maar die is ditmaal van Iréne Theorin.

De opname van 29 juli jongstleden in het Bayreuther Festspielhaus, met het koor en orkest onder leiding van Peter Schneider, wordt uitgezonden door Radio4.
Radio4: zaterdag 6 augustus om 19.00 u.

Le Crépuscule des Dieux in Aix-en-Provence
Er is meer Wagner op deze zaterdagavond. Mezzo zendt het vierde deel uit van de Ringcyclus van Aix-en-Provence. Het was in 2006 een omstreden besluit van Aix-festival directeur Stéphane Lissner om voor het eerst in de historie van het festival, traditioneel sterk gedomineerd door het Mozart-operarepertoire, een Ringcyclus te programmeren.

Het zou de vaste vakantiebaan worden voor dirigent Simon Rattle en zijn Berliner Philharmoniker. Vier jaren regisseerde Stéphane Braunschweig steeds een deel van de tetralogie, tot en met Le Crépuscule des Dieux/Götterdammerung in 2009. Die uitvoering is nu te zien bij Mezzo, met onder andere Katarina Dalayman als Brünnhilde, Emma Vetter als Gutrune, Ben Heppner in de rol van Siegfried en Mikhaïl Petrenko als Hagen.
Mezzo: zaterdag 6 augustus om 20.30 u.

Gruberova doet Borgia
Een documentaire over de sopraan Edita Gruberova. In 2008 zong ze als 62-jarige voor het eerst de titelrol in Donizetti’s Lucrezia Borgia. De camera volgt de zangeres bij de voorbereidingen op haar roldebuut in Barcelona. Nog maar enkele weken geleden zong Gruberova de rol overigens nog eens, tijdens het operafestival in München.
Arte: maandag 8 augustus om 23.00 u.

Renée Fleming (foto: Andrew Eccles).

Fleming online met Strauss-liederen
De klassieke internetzender www.medici.tv lijkt alleen beschikbaar voor betalende leden, maar dat is niet zo. Een deel van de content is vrij toegankelijk, vooral films zijn alleen met een betaald abonnement te bekijken. Een gratis registratie is wel nodig, maar als u dat op tijd doet, kunt u op 8 augustus live meekijken in het Festspielhaus van Salzburg met het optreden van sopraan Renée Fleming met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Christian Thielemann. Voor de pauze zingt Fleming liederen van Richard Strauss, erna spelen de Wieners van dezelfde componist Eine Alpensinfonie.
Medici.tv: maandag 8 augustus om 21.00 u.

Haydn-opera in de sneeuw
De opera L’infedeltà delusa van Joseph Haydn wordt niet vaak opgevoerd. Het werk ging in premiere in juli 1773 in Esterháza (Hongarije). Deze opname komt uit 2008, uit Aix-en-Provence. In de regie van Richard Brunel stapten de zangers op de warme zomeravonden in de Provence dapper door een flinke laag (kunst)sneeuw op het podium. Claire Debono en Ina Kringelborn zongen Vespina en Sandrina, Yves Saelens – afgelopen seizoen veel in Nederland te zien geweest – zong de rol van Filippo. Het orkest was Le Cercle de l’Harmonie onder leiding van Jérémie Rhorer.
Mezzo: woensdag 10 augustus om 18.20 u.

Dmitri Hvorostovsky (foto: Pawling).

Verdi’s Il Trovatore in Londen
Naast al het Wagner- en Mozartaanbod deze weken is er ook wel een Verdi-opera in de programmering te vinden. De Il Trovatore die The Royal Opera in Londen op het toneel bracht, was bezet met twee grote mannenstemmen: José Cura en Dmitri Hvorostovsky. Bij de vrouwen waren de hoofdrollen voor Yvonne Naef en Verónica Villarroel. Voor het koor en orkest van het Royal Opera House stond Carlo Rizzi.
BravaNL: vrijdag 12 augustus om 8.30 u.

Christianne Stotijn met Mahler en Monteverdi
De digitale cultuurzender Cultura24 van de publieke omroep viert op vrijdag 12 augustus een Christianne Stotijn-feestje. Ze heeft een voor haar leeftijd enorme staat van dienst, niet alleen in de samenwerking met pianist Julius Drake, maar ook bij orkesten als de Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De violiste die we vooral als zangeres kennen, staat centraal in drie programma’s, met achtereenvolgens Monteverdi, Mahler en met een optreden in het tv-programma Vrije geluiden.
Cultura24: vrijdag 12 augustus vanaf 22.50 u.

Weektip

Semiramis en de tovenares in het Muziekhuis
Het is damesweek in de operazalen van het Radio4 Muziekhuis. Er staan twee opera’s online die als thema de legendarische Babylonische koningin Semiramis hebben. Daarnaast is er La Magicienne van Jacques Fromental Halévy te zien. Die laatste grand-opéra van Halévy gaat over de mooie Mélusine. ‘Overdag een feeks en ’s nachts mannenverleidster’, zo meldt de conciërge van het Muziekhuis in de toelichting. De opnames komen uit Montpellier en Beaune en laten orkesten horen als Le Concert Spirituel van Hervé Niquet, Accademia Bizantina en het Nationaal Orkest van Montpellier Languedoc-Roussillon.
De hele week te beluisteren op het Radio4 Muziekhuis.

door

1 reactie »

  • Ben Siebers zei:

    Ik kan de documentaire over Edita Gruberova van harte aanbevelen. Zag en hoorde haar op 25 juli jl. In München in een indrukwekkende uitvoering van Lucrezia Borgia. Wat een hoge noten en wat een ongelovelijke présence op het podium!

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.