Binnenkort

Vloed! mengt drie korte Duitse opera’s

Tijdens het aanstaande Grachtenfestival presenteert KamerOperaProject een bijzondere muziektheaterproductie: Vloed! In de productie worden drie korte Duitse opera’s uit de periode 1929-1953 aaneengesmeed, met de nadruk op werk van Boris Blacher.

,,Met deze muziektheaterproductie zet KamerOperaProject met een lach en een traan deze drie korte opera’s in het felle licht van de actualiteit”, belooft het gezelschap. ,,Getijden veranderen, de vloed komt en gaat. In Vloed! spelen de getijden een grote rol in letterlijke en figuurlijke zin. De angst voor het water, de angst voor de ander, de angst voor een crisis.”

Vloed! is een combinatie van de korte opera Der Mann, der vom Tode auferstand uit 1929 van Karl Amadeus Hartmann en Die Flut uit 1946/1947 van Boris Blacher. Verder worden zeven scènes uit Abstrakte Oper nr. 1 uit 1953-1957, ook van Blacher, gebruikt.

Boris Blacher begon vanaf het einde van de jaren twintig te componeren. Zijn oeuvre bevat vrijwel alle genres. Zijn korte opera Die Flut was de eerste nieuwe opera in het Duitsland van na de oorlog. ,,Ik beschouw mezelf als een componist die niet één enkel pad volgt, maar, afhankelijk van wat ik leuk vind, dan eens zus, dan weer zo componeer”, zei hij zelf. ,,Licht of serieus, onderhoudend of experimenteel.”

KamerOperaProject kreeg toestemming om de muziek van Blacher te bewerken voor klein ensemble. Kimball Huigens tekende voor die taak. Zijn arrangementen zullen als officiële kamermuzikale bewerkingen van deze muziek worden geregistreerd. Huigens heeft tijdens de voorstelling ook de muzikale leiding in handen.

Boris Blacher.

De cast bestaat uit acht zangers, waaronder Marina Besselink, Augusto Valença, Alistair Shelton-Smith en Jeroen Manders.

De regie is in handen van Elsina Jansen, die de afgelopen seizoenen onder meer Die Fledermaus bij het Orkest van het Oosten en Così fan tutte bij de Dutch National Opera Academy regisseerde.

Vloed! wordt uitgevoerd op 13, 14 en 15 augustus. Rondom de voorstellingen is er een programma van filmrecitals, filmlezingen en filmvertoningen, die allemaal draaien rond het werk van Boris Blacher of de tijd waarin hij actief was.

Zie voor meer informatie de websites van KamerOperaProject en het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Serie Muzen: Maarten Koningsberger

Volgend artikel

Johannette Zomer soleert in Purcell-concert

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.