Home » Binnenkort

Zandkunst en opera bij Gergiev Festival

Rotterdam31 augustus 2011 Geen reacties

Onder het thema ‘Sea & the City’ presenteert het Gergiev Festival dit jaar twee opera’s: Sadko en Les Troyens. De laatste opera zal geïllustreerd worden door de Oekraïnse zandkunstenares Kseniya Simonova, die sinds het winnen van een tv-show twee jaar geleden de hele wereld over trekt.

Valery Gergiev in Rotterdam (foto: Marco Borggreve).

Het zestiende Gergiev Festival vindt plaats van 8 tot en met 18 september. De programmering bevat naast opera onder meer symfonische muziek en een kinderprogramma. Valery Gergiev staat zelf bij drie concerten op de bok, verder zullen maestro’s als Yannick Nézet-Séguin (de huidige chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest) en Zubin Mehta zich laten zien.

Op vrijdag 9 september leidt Gergiev solisten, koor en orkest van ‘zijn’ Mariinsky Theater in een opvoering van Hector Berlioz’ imposante spektakelstuk Les Troyens. De cast die de vijf bedrijven gestalte zal geven, bestaat uit onder andere Sergei Semishkur (Énée), Mlada Khudoley (Cassandre) en Anna Markarova (Didon).

De uitvoering is concertante, maar diverse passages worden geïllustreerd door zandkunstenares Kseniya Simonova, die ‘verbluffende live animaties’ zal maken, aldus het festival. Simonova’s talent kwam aan het internationale licht toen ze in 2009 de tv-show Ukraine Got Talent won.

Inmiddels heeft Simonova over de hele wereld opgetreden. Zo begeleidde ze de Oekraïnse deelnemers tijdens het Eurovisie Songfestival dit jaar en debuteerde ze in april in Nederland tijdens een herdenkingsbijeenkomst van 25 jaar Tsjernobyl.

Hieronder één van Simonova’s optredens tijdens Ukraine Got Talent:

Op zaterdag 10 september neemt Gergiev een tweede opera onder handen: Sadko van Rimski-Korsakov, een sprookjesopera over een verzonken rijk. Het stuk werd nog niet eerder in Nederland opgevoerd.

Ook in Sadko zijn solisten, koor en orkest afkomstig van het Mariinsky Theater. De titelrol wordt vertolkt door tenor Viktor Lutsyuk, andere solisten zijn onder andere Sergei Aleksashkin, Tatiana Pavlovskaya en Alexander Nikitin.

Zie voor meer informatie en het volledige festivalprogramma de website van het Gergiev Festival 2011.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.