BinnenkortInterviews

Willem Bruls regisseert verhaal van Gogol

Het Gergiev Festival brengt op 16 en 18 september de nieuwe muziektheaterproductie Nevski Prospekt, gebaseerd op een verhaal van de Russische schrijver Nikolaj Gogol. Willem Bruls regisseert de voorstelling. ‘Het gaat over twee mannen die een liefde najagen die niet bestaat.’

Willem Bruls. (© Jelmer de Haas)

De Nevski Prospekt is één van de bekendste en langste straten van Sint-Petersburg. Nikolaj Gogol gebruikte het als titel voor een kort verhaal dat in 1835 gepubliceerd werd. Het verhaal volgt twee mannen, die elk een mooie vrouw op de Nevski Prospekt achternagaan en proberen te verleiden.

De bekende auteur en dramaturg Willem Bruls maakt voor het Gergiev Festival muziektheater van Gogols verhaal, in samenwerking met actrice Loes Wouterson, de pianisten Mengjie Han en Rembrandt Frerichs en Evert de Cock, verantwoordelijk voor de videoprojecties.

Bruls is goed bekend met de Nevski Prospekt. In 1987 liep hij al met een paar vrienden over de boulevard, vertelt hij in onze podcast Opera Magazine. ‘Mijn eerste indruk was dat de mensen je niet aankijken. Dat is bij mij sterker in herinnering gebleven dan de architectuur, de gebouwen, de imposante dimensies.’

Op initiatief van Floris Don, artistiek leider van het Gergiev Festival, werkte Bruls Gogols verhaal om tot een script en concept voor een muziektheatervoorstelling. ‘Het verhaal gaat over de straat, maar ook over twee mannen die een liefde najagen die niet bestaat’, vertelt Bruls. ‘Ik heb dat geprojecteerd op het idee van twee pianisten die spelen. Zij belichamen de karakters uit het verhaal.’

De ene pianist, Mengji Han, is de romantische minnaar. Hij drukt met muziek van Sjostakovitsj zijn emoties uit. De andere pianist, Rembrandt Frerichs, is een pragmatischer karakter. ‘Hij speelt gebruiksmuziek, zoals polka’s en walsen’, zegt Bruls. Het soort muziek dat Sjostakovitsj speelde toen hij nog bij als pianist in cinema’s zijn brood verdiende. ‘De twee pianisten stellen twee zijden van de liefdesmedaille voor’, aldus Bruls.

De tekst van de voorstelling komt grotendeels uit de novelle van Gogol, gecomprimeerd en bewerkt door Bruls. De videoprojecties van Evert de Cock nemen de toeschouwers aan de hand van onder meer negentiende-eeuwse panorama’s mee naar de Nevski Prospekt. ‘Het grijpt allemaal in elkaar: beeld, geluid, tekst, theater’, belooft Bruls.

Nevski Prospekt is op 16 en 18 september te zien in de Jurriaanse Zaal van De Doelen in Rotterdam. Zie voor meer informatie de website van het Gergiev Festival.

Luister hieronder naar het volledige gesprek met Willem Bruls in onze podcast Opera Magazine (vanaf 14:02).

Vorig artikel

Matinee opent met hete hartstochten in Fedora

Volgend artikel

De Munt brengt nieuwe opera Defoort in première

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.