Binnenkort

Babelfestival blikt terug op klassiekers

Het Ostadetheater in Amsterdam huist van 28 oktober tot en met 6 november voor de tweede keer het Babelfestival. Dit jaar wordt in nieuw gemaakte muziektheatervoorstellingen en theatrale concerten teruggeblikt op theater- en filmklassiekers als Dodenklas, Persona en Psycho.

Het Babelfestival kreeg vorig jaar een nieuwe invulling, toen het volledig in het teken kwam te staan van hedendaags muziektheater en kleinschalige opera. Ook dit jaar is dat uitgangspunt geweest van programmeur Sylvia Stoetzer.

De rode draad door de producties die in de festivalweek te zien zijn, zijn theater- en filmklassiekers. Op de openingsdag is bijvoorbeeld Persona te zien, een muziektheatrale bewerking van de gelijknamige film van Ingmar Bergman. De productie is gemaakt door Studio Minailo van regisseur Sjaron Minailo, in samenwerking met het Kameroperahuis.

Op 3 november gaat een andere productie van Minailo in première: Dodenklas: Requiem. Samen met componist Benedict Weisser maakte Minailo een hommage aan het ‘legendarische theaterstuk’ Dodenklas van Tadeusz Kantor. In de voorstelling wordt muziektheater en poppentheater vermengd.

In Music for Motion Pictures, te zien op 4 november, hebben vijf componisten nieuwe arrangementen en werken geschreven bij bekende filmscènes, waaronder scènes uit Hitchcocks Psycho, The Spy who loved me en On her majesty’s secret service.

Het gros van de voorstellingen en het daaromheen samengestelde randprogramma vindt plaats in het Ostadetheater. Zie voor het uitgebreide programma www.ostadetheater.nl.

Vorig artikel

Opera in de media: week 42

Volgend artikel

Bartoletti bezorgt Matinee nieuwe triomf

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.