Home » Binnenkort

Opera in de media: week 42

14 oktober 2011 2 reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 42 (15 – 21 oktober) onder meer aandacht voor La Westbroek in het Concertgebouw en Patricia Petibon in verschillende Mozart-rollen.

Westbroek weer in Amsterdam
Zaterdag overdag is het nog te doen, maar na 19.00 uur wordt het kiezen: Mozart met of zonder beeld? Hoe dan ook: er is érg veel opera te genieten vandaag. La Gioconda in de ZaterdagMatinee is al lang en breed uitverkocht, niet in de laatste plaats vanwege de hoofdrolvertolkster, Eva-Maria Westbroek.

Westbroek zingt de ‘schitterende maar loodzware’ rol van Gioconda, aldus Westbroek deze week in de VPRO-gids. ,,Ik ben keihard aan het studeren, en hoop dat het lukt”, vertelde de sopraan. Dat werk wordt uitgevoerd in het Concertgebouw en Radio 4 verzorgt een live-uitzending.

Om goed voorbereid te zijn, kunt u het voorpret-artikel op Place de l’Opera er nog eens op nalezen. Op het podium staan het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Jongenskoor onder leiding van Bruno Bartoletti. Naast Eva-Maria Westbroek zijn de solisten Riccardo Massi, Luciana D’Intino, Alberto Gazale, Luiz-Ottavio Faria, Elena Cassian en Paul O’Neill.
Radio 4: zaterdag 15 oktober om 12.00 u.

Patricia Petibon (foto: Felix Broede / DG).

Mozart met beeld
Het Franse tv-station Mezzo besteedt deze weken veel aandacht aan de sopraan Patricia Petibon. De 41-jarige zangeres is met name bekend vanwege haar uitvoeringen van barokrepertoire. Van net daarna is Mozarts Così fan tutte. Ze zingt de rol van Despina.

Bo Skovhus zingt een rol die qua karakter wel wat parallellen kent met die van Onjegin, die hij onlangs in Amsterdam zong, namelijk die van Don Alfonso. De leuke meiden in het verhaal zijn Miah Persson en Isabel Leonard en de stoere jongens worden gezongen door Topi Lehtipuu en Johannes Weisser. Adam Fischer staat voor het koor van l’Opéra de Vienne en het Orchestre Philharmonique de Vienne. Glaus Guth deed de regie van deze productie uit Salzburg, opgenomen in 2009.
Mezzo: zaterdag 15 oktober om 20.30 u.

Mozart zonder beeld
Niet het ijzeren Da Ponte-repertoire, maar op Radio 4 de wat minder bekende opera seria Mitridate, re di Ponte van Mozart. Op de site van NTR Opera Live staat het korte libretto van deze opera, gebaseerd op een toneelstuk van Jean Racine.

Op 21 juli 2011 nam de Beierse omroep in het Regententheater in München de uitvoering op met het Koor en Orkest van de Beierse Staatsopera onder leiding van Ivor Bolton. De rol van koning van Pontus wordt gezongen door Barry Banks, en ook hier is Patricia Petibon van de partij, in de rol van Aspasia. Anna Bonitatibus, Lawrence Zazzo, Lisette Oropesa en Alexey Kudrya zijn de andere solisten
Radio 4: zaterdag 15 oktober om 19.00 u.

Luisi doet Rigoletto
De naam van dirigent Fabio Luisi is de laatste weken trending topic in de operawereld. Door het uitvallen van maestro Levine bij de Metropolitan Opera in New York – letterlijk, hij ging onderuit tijdens zijn vakantie – is Luisi druk aan de slag bij de Met. Hij doet in elk geval Don Giovanni en Siegfried, voor het vierde Ring-deel Götterdämmerung hoopt Levine in januari weer fit te zijn.

De productie van Verdi’s Rigoletto die BravaNL uitzendt telt behalve Luisi nog meer sterren van Metropolitan Opera-formaat: Juan Diego Flórez en Diana Damrau. Het koor van de Dresden Staatsopera en de Sächsische Staatskapelle Dresden zorgen voor de begeleiding.
BravaNL: zondag 16 okt om 20.30 u.

Zaïde in Aix-en-Provence
Uit het rijtje ‘wel Mozart maar niet zo bekend’ is ook Zaïde. De opname die gemaakt werd tijdens het festival van Aix-en-Provence in 2008 laat de regie zien van Peter Sellars. Dirigent was Louis Langrée voor het Orchestre Camerata Salzburg. Ekaterina Lekhina zong de rol van Zaïde, de andere solisten waren onder andere Sean Panikkar, Alfred Walker, Russell Thomas en Morris Robinson.
Mezzo: zondag 16 oktober om 17.00 u.

Voorproefje Entführung
Het Orkest van de Achttiende Eeuw, nu nog druk in Rotterdam met het opnemen van de Beethovencyclus, komt binnenkort in de theaters met een semi-scenische versie van Die Entführung aus dem Serail van Mozart. Hoe dirigent Neeme Järvi het ervan afbrengt met de Berliner Philharmoniker in de ouverture uit die opera, kunt u zien en horen op BravaNL.
BravaNL: dinsdag 18 oktober om 8.50 u.

Marc Minkowski (foto: Lillian Birnbaum / DG).

Von Otter en Minkowski
Twee kunstenaars die elkaar nogal eens treffen op de podia van opera en vocale muziek: Marc Minkowski en Anne Sofie von Otter. In Amsterdam waren ze kort geleden beiden te zien in de Iphigénie-productie van De Nederlandse Opera, waar ze alle twee indruk maakten. In de zomer van 2010 stonden de dirigent en de sopraan in Verbier in een programma met muziek van Mozart en de Chants d’Auvergne van Canteloube.
Mezzo: dinsdag 18 oktober om 9.20 u.

Weektip

Een nacht vol Brel
‘De nuttelozen van de nacht, ze bespreken zonder end, de poezie die geen van hen kent’, zo luidt een regel uit één van de chansons van Jacques Brel. Wat Callas is voor de opera, is Brel voor het chanson: men raakt niet uitgeluisterd noch uitgepraat over het fenomeen en de mythe wordt groter en groter. Theodor Holman doet een poging, van 2 tot 6 uur live op Radio 1: ‘Hoe word ik Brel-kenner in één nacht?’ Een nachtlang live vanuit Desmet in Amsterdam en te horen op de radio.
Radio 1: woensdag 19 oktober om 2.00 u.

door

2 reacties »

  • d. tecker zei:

    Ja, er zijn de Hongaarse broers FISCHER, Ádám en Iván, beiden dirigent. Op dit moment is de jongste van de twee, namelijk Iván, in Amsterdam waar hij het KCO dirigeert/dirigeerde op 12, 13, 14 en 16 oktober.
    Vervolgens is er ook nog de Zwitserse dirigent, Thierry Fischer.
    Wel zaak om de drie uit elkaar te houden.

  • Francois zei:

    U heeft gelijk, de fout is rechtgezet.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.