AchtergrondBinnenkort

Programma Holland Festival 2016

De best bezochte onderdelen van het Holland Festival, dat dit jaar van 4-26 juni plaatsvindt in Amsterdam, zijn na de theaterproducties altijd de opera- en muziektheatervoorstellingen. Place de l’Opera keek met een wijde blik door het programma en zette de hoogtepunten op een rij.

Markus Stenz. (© Hans van der Woerd)
Markus Stenz. (© Hans van der Woerd)

Wozzeck
Concertante uitvoering van de opera van Alban Berg in het kader van de NTR ZaterdagMatinee door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz. De solisten zijn onder anderen Florian Boesch, Asmik Grigorian, Nathan Berg en Ruth Willemse.
Concertgebouw: zaterdag 4 juni om 13.00 u.

Backbone
“Een avond vol extremen, met een glansrol voor de fagot”, dat kan het publiek verwachten bij Backbone. Vijf componisten krijgen de opdracht om één A4 met een compositie aan te leveren. Naast fagottist Bram van Sambeek werkt onder anderen Shara Worden (vorig jaar in Nederland te zien met death speaks van David Lang) mee aan het concert.
Bimhuis: woensdag 8 juni om 20.30 u.

Pique Dame
De opera Schoppenvrouw van Tsjaikovski werd gecomponeerd in 1890 en beleefde zijn wereldpremière in Sint-Petersburg. Stefan Herheim (die eerder bij De Nationale Opera Jevgeni Onjegin regisseerde) werkt samen met muzikaal leider Mariss Jansons. Solisten zijn onder anderen Misha Didyk, Vladimir Stoyanov en Larissa Diadkova.
Nationale Opera & Ballet: vanaf 9 juni.
Opera in het Park brengt de voorstelling op 24 juni om 19.30 uur in Park Frankendael.

Scène uit The Cure van Harrison Birtwistle. (© Aldeburgh Festival / Clive Barda)
Scène uit The Cure van Harrison Birtwistle. (© Aldeburgh Festival / Clive Barda)

The Corridor & The Cure
Twee kameropera’s van Harrison Birtwistle, die samen worden opgevoerd met dezelfde cast en onder regie van Martin Duncan. David Harsent schreef het libretto. In de twee hoofdrollen zingen sopraan Elizabeth Atherton en tenor Mark Padmore. London Sinfonietta staat onder leiding van Geoffrey Paterson.
Muziekgebouw aan ’t IJ: donderdag 9 en vrijdag 10 juni om 20.30 u.

Theatre of the World
Theatre of the World is een “magische reis door ruimte en tijd”. Louis Andriessen componeerde een nieuwe opera op een libretto van Helmut Krausser. Het verhaal draait om Athanasius Kircher, de laatste universele renaissancemens. Reinbert de Leeuw dirigeert Asko| Schönberg, Pierre Audi voert de regie en de Quay Brothers leveren de videokunst in Theater Carré. Solisten zijn onder anderen Leigh Melrose en Cristina Zavalloni, naast Nederlandse zangers als Mattijs van de Woerd, Martijn Cornet en Nora Fischer.
Theater Carré: van zaterdag 11 t/m zondag 19 juni.

Collegium Vocale en B'Rock voeren Die Schöpfung uit. (© Wonge Bermann / Ruhrtriennale 2015)
Collegium Vocale en B’Rock voeren Die Schöpfung uit. (© Wonge Bermann / Ruhrtriennale 2015)

Die Schöpfung
Bij een speciaal voor deze productie gemaakte film van Julian Rosefeldt voeren Collegium Vocale en B’Rock Die Schöpfung van Haydn uit. René Jacobs is muzikaal leider van de productie. Sophie Karthäuser, Maximilian Schmitt en Johannes Weisser zijn de solisten.
Nationale Opera & Ballet: maandag 13 en dinsdag 14 juni om 20.00 u.

Melancholia
Maakt het feit dat iedereen tegenwoordig met elkaar verbonden is de mens melancholisch? Die vraag staat centraal in deze productie van Sebastian Nübling. Jonge spelers van het Theater Basel en musici en zangers, onder wie Tim Mead, treden op onder muzikale leiding van Andrea Marcon. Er is muziek van onder anderen Monteverdi en Dowland.
Muziekgebouw aan ’t IJ: dinsdag 14 en woensdag 15 juni om 20.30 u.

Son Lux
“Tegendraadse arrangementen en avant-garde popnummers” brengt Son Lux. De Amerikaan sluit aan bij de traditie van Charles Ives, van wie ook werk zal klinken tijdens het concert door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van André de Ridder. Sopraan Claron McFadden werkt mee aan dit concert.
Concertgebouw: donderdag 16 en vrijdag 17 juni om 20.15 u.

Le Encantadas
Olga Neuwirth is ‘artist in focus’ op het Holland Festival. Haar compositie Le Encantadas wordt gespeeld door het Ensemble Intercontemporain onder leiding van Matthias Pintscher. De stemmen van onder anderen sopraan Livia Rado en countertenor Andrew Watts zijn op band opgenomen.
Gashouder Westergasfabriek: zaterdag 18 juni om 20.30 u.

Campagnebeeld van The Transmigration of Morton F.
Campagnebeeld van The Transmigration of Morton F.

Morton F.
Een digitale opera, waar iedereen gratis online kennis van kan nemen, is speciaal voor het Holland Festival gemaakt door Anat Spiegel en Sjaron Minailo. The transmigration of Morton F. gaat over een bezoek aan Amsterdam van de Amerikaanse zangeres Joan La Barbara. Ze raakt verstrikt in een spel met een reïncarnatie van de componist Morton Feldman. De productie – die digitale opera, computergame en ritueel ineen is – wordt gelanceerd op 20 juni in Theater Bellevue en is daarna online te bekijken op www.mortonf.net.
Theater Bellevue: maandag 20 juni om 20.30 u.

Er is meer…
Wie uitsluitend koerst op opera en muziektheater mist veel in het programma. Naast concerten van ‘artists in focus’ het Kronos Quartet (dat onder meer op 24 juni de Tolhuistuin overneemt) omvat het programma ook Grand Subphonia, een werk voor “immens veel fagotten”, een Young Academy-avond over “how to be an audience” en de Holland Festival Proms in het Concertgebouw op 25 juni.

Zie voor meer informatie de website van het Holland Festival. Lees ook het interview met festivaldirecteur Ruth Mackenzie op Place de l’Opera.

Hieronder de trailer van de nieuwe festivaleditie:

https://www.youtube.com/watch?v=Nkvvdh-Fxqw

Vorig artikel

Cecilia Bartoli wint de Polar Music Prize

Volgend artikel

Holland Festival 2016: “We blijven lef tonen”

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.