Binnenkort

IOP ensceneert eigentijdse Carmen

Internationale Opera Producties toert in oktober en november door Nederland en België met een eigentijdse enscenering van de gouden klassieker Carmen. De Belgische regisseur Dominique Serron maakt een nieuwe vertelling van de opera van Bizet.

Affiche Carmen (foto: Thea van den Heuvel).

Als er één opera over- en overbekend is, dan is het Carmen wel. Internationale Opera Producties (IOP) wil in een nieuwe productie echter een nieuw licht op het werk laten schijnen. Aan theaterregisseur Dominique Serron de taak die klus te klaren.

Serron is artistiek leidster van L’Infini théâtre in Brussel. Zij combineert in haar werk geluid, ruimte, dans en acteren. Carmen past in een reeks producties die zij heeft gemaakt over vrouwelijke helden, waaronder Lulu, Iphigenia en Turandot.

In Serrons Carmen worden de ‘oorspronkelijke verhaallijnen gevolgd’, aldus IOP. De fascinatie voor Roma-zigeuners van Prosper Mérimée, de auteur van het oorspronkelijke Carmen-verhaal, speelt een prominente rol. Ook is er een verteller en wordt er gebruikgemaakt van schilderkunst en film. ‘Traditie is als het ware gestoken in het moderne kostuum van Carmen’, stelt IOP.

De titelrol wordt in een deel van de voorstellingen vertolkt door Carla Dirlikov. Zij maakte in 2008 haar Europese debuut in Luik en stond sindsdien onder meer in het Lincoln Center en Carnegie Hall in New York. De mezzo deelt de titelrol met Yaroslova Kozina.

Francesco Medda zingt Don José en Sergio Foresti is Escamillo. Micaëla wordt vertolkt door Mariana Panova. De jonge Nederlandse tenor Erik Slik is te zien als Remendado en de Belgische sopraan Dorine Mortelmans (bekend van onder meer Opera Studio Nederland) zingt Frasquita. Andere solisten zijn onder andere Kris Belligh, Michele Filanti, Alice Gregorio en Christophe Herrada.

De productie wordt muzikaal geleid door Konrad Leitner, die het stokje nu en dan doorgeeft aan Nayden Todorov. Het koor, ballet en orkest komt van de Staatsopera van Rousse.

De productie van Carmen gaat op 29 oktober in première in het Theater Heerlen. Daarna volgen tot en met 24 november nog twintig voorstelling in Nederland en België. Zie voor meer informatie de website van Internationale Opera Producties.

Hieronder een filmpje van titelrolvertolkster Carla Dirikov:

Vorig artikel

Kwiecien zingt Don Giovanni in bioscoop

Volgend artikel

Stotijn zingt Mahler in Kleine Zaal

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.