Binnenkort

Orkest van de Achttiende Eeuw jubileert

Het Orkest van de Achttiende Eeuw viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Als jubileumproject trekt het orkest onder leiding van Frans Brüggen door Nederland met een semi-concertante productie van Die Entführung aus dem Serail.

Lenneke Ruiten zingt Konstanze (foto: Marco Borggreve).

Het feest rond het jubileum van het Orkest van de Achttiende Eeuw werd begin oktober afgetrapt in Rotterdam met de opvoering van Beethovens symfonieën. De tournee met Mozarts opera zet het feest voort.

Het orkest voert voor het eerst in zijn geschiedenis een opera van Mozart op. De productie is in samenwerking met de Rotterdamse Doelen tot stand gekomen. Daar wordt die ook het eerst opgevoerd, op dinsdag 8 november. Daarna volgt een tournee van zeven voorstellingen.

Frans Brüggen, degene die het orkest in 1981 oprichtte, staat tijdens de tournee op de bok voor zijn orkest en voor Cappella Amsterdam. De semi-enscenering is gemaakt door Jeroen Lopes Cardozo.

De Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten zingt de rol van Konstanze. Zij bracht vorig jaar een solo-album met Mozart-aria’s uit. Eveneens Nederlands is tenor Marcel Beekman, die de rol van Pedrillo op zich neemt.

Anders Dahlin vertolkt Belmonte, Michael Tews zet Osmin neer. Cyndia Sieden zingt Blöndchen en Sabri Saad El Hamus vertolkt tot slot Bassa Selim.

Na de première in de Doelen in Rotterdam (8 november) wordt Die Entführung aus dem Serail nog uitgevoerd in Eindhoven, Tilburg, Zwolle, Breda, Amsterdam, Leiden en Brugge.

Zie voor meer informatie de website van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Place de l’Opera heeft samen met het Concertgebouw een prijsvraag georganiseerd voor de opvoering van Die Entführung aus dem Serail in Amsterdam, op dinsdag 15 november. Doe mee en win vrijkaarten!

Vorig artikel

Serron ensceneert toegankelijke Carmen

Volgend artikel

Palermo (2): Prachtzang tussen bordkarton

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Remko
    9 november 2011 at 12:18

    Saaie boel. Geen enkele zanger sprak ook maar één regel tekst. het enige woord dat klonk was NEE door de fantastische Lenneke Ruiten. Een verteller, die na de pauze opeens weer wegbleef, en de knulligste regie die ik ooit heb gezien, maakten dit tot een matte vertoning. Een gemsite kans, met zo’n orkest, zo’n dirigent en zo’n Konstanze. Wel leuk om Cyndia Sieden weer terug te zien bij het orkest, na haar Aloysia Weber programma van lang geleden! Ze is geen dag ouder geworden.