Binnenkort

Filmpjes: Nieuw Stabat Mater van Kracht

Egon Kracht & the Troupe presenteert op 23 november een nieuw Stabat Mater in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Componist Egon Kracht heeft zich laten inspireren door componisten als Pärt, Messiaen en Bach.

Egon Kracht (foto: Domini Media).

Het Stabat Mater is het derde concert in een reeks van concerten over religieuze thema’s. Egon Kracht bewerkte eerder de Mattheus Passion van Bach en componeerde de Judas Passion, gebaseerd op het ontdekte Judas-evangelie.

Het Stabat Mater is een dertiende-eews gedicht in het Latijn over het verdriet van Maria over haar stervende zoon. Kracht heeft die klassiek tekst in de huidige tijd getoonzet. Hij maakt gebruik van hedendaagse, Nederlandstalige bronnen als aanvulling van de Latijnse tekst en laat zich voor de muziek inspireren door componisten als Pärt, Messiaen en Bach.

,,Aan wat in essentie de beschrijving van moederliefde is, voegt Kracht de vaderliefde toe. Stabatr Pater naast Stabat Mater”, stelt het gezelschap. ,,In deze hedendaagse bespiegeling krijgt ook het verdriet van de vader een stem.”

Het Stabat Mater wordt uitgevoerd door The Troupe, het gezelschap van Egon Kracht. De zangrollen worden ingevuld door sopraan Elisa Roep, alt Marianne Selleger en tenor Mark Omvlee.

Na een try-out in Beverwijk op 20 november gaat de productie op 23 november in première in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Daarna volgt tot en met 18 december een tournee langs acht steden.

Hieronder twee voorproefjes van het Stabat Mater:

Zie voor meer informatie de website van Egon Kracht & the Troupe.

Vorig artikel

Barok en hiphop gaan toch samen

Volgend artikel

Heidweiller krijgt Cultuurprijs in Utrecht

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Herman Kramer
  14 november 2011 at 12:48

  Na de verrassende kameropera Waaarde van Egon Kracht maken ook deze filmjes van zijn nieuwe Stabat Mater mij zeer nieuwsgierig.
  Mvg,
  Herman Kramer

 2. Herman Kramer
  25 november 2011 at 11:40

  Afgelopen woensdag de première gezien. Wat een indrukwekkend en ontroerend stuk. Deze Stabat Mater wordt nog een aantal keren uitgevoerd en is voor een ieder een regelrechte aanrader. Gaat dat zien!!