Binnenkort

Nieuwe versie L’Ivrogne Corrigé in première

Barokopera Amsterdam brengt in samenwerking met Opera Zuid en La Péniche Opéra vanaf 27 januari een nieuwe versie van Glucks L’Ivrogne Corrigé in de Nederlandse theaters. De gezelschappen blazen het variété van het werk nieuw leven in met bekende deuntjes van nu.

De volledige titel van de komische opera van Gluck is L’Ivrogne Corrigé ou le Mariage du diable. In Nederland gaat het werk als Drank en Boete door het leven.

Het stuk ging in 1760 in Wenen in wereldpremière. De aria’s van Gluck werden afgewisseld met gesproken scènes en Vaudevilles. Barokopera Amsterdam heeft ervoor gekozen om in plaats van die scènes en Vaudevilles bekende deuntjes van nu te gebruiken, om zo het variété-element van de opera nieuw leven in te blazen.

L’Ivrogne Corrigé is een stuk waarin alles buiten proportie is. De personages zijn alcoholisten, vreetzakken en dikbuiken, zo leert de beschrijving. Er zijn drukke hysterische vrouwen en slome, futloze mannen. Er is een ware oorlog der seksen en een happy end.

De muziek van Gluck is voor deze productie bewerkt voor pianoforte, fagot, hoorn, hobo en fluit. Het ensemble staat onder leiding van Frédérique Chauvet.

De regie is in handen van Alain Patiès en de vijf rollen worden vertolkt door Marcel van Dieren, Jacques de Faber, Saskia Voorbach, Marie-Paule Bonnemason en Artavazd Sargsyan.

De productie van L’Ivrogne Corrigé ging begin januari al in première in Parijs. Vanaf 27 januari toert de opera door Nederland. Er zijn in totaal negen voorstellingen.

Zie voor meer informatie de websites van Opera Zuid en Barokopera Amsterdam.

Vorig artikel

New York City Opera vecht voor voortbestaan

Volgend artikel

Reisopera houdt grote kostuumverkoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.