Home » Binnenkort

Matinee voert kameropera van Rihm op

Amsterdam27 februari 2012 Geen reacties

De ZaterdagMatinee voert op 3 maart de kameropera Jakob Lenz van Wolfgang Rihm op. In de titelrol is Tomas Möwes te horen, op de bok staat Emilio Pomàrico. Hij leidt het Ensemble musikFabrik.

Maestro Emilio Pomàrico (foto: Klaus Rudolph).

De kameropera Jakob Lenz is één van de eerste werken die Wolfgang Rihm voor het theater schreef. ,,Later muziektheater van zijn hand werd veel abstracter en conceptueler, maar Jakob Lenz is in dramaturgisch opzicht nog vrij conventieel. Het heeft bijvoorbeeld nog een heldere verhaallijn”, beschrijft de ZaterdagMatinee.

De opera gaat over de Duitse schrijver Lenz, die een trauma opliep nadat Goethe de vriendschap met hem verbrak. Later werd paranoïde schizofrenie bij Lenz vastgesteld. Het door Georg Büchner beschreven ziekteproces is uitgangspunt van Rihms ‘muzikale psychogram’, zoals de Matinee het noemt.

Het stuk wordt uitgevoerd door het Ensemble musikFabrik onder leiding van Emilio Pomàrico. De bezetting bestaat voornamelijk uit slagwerk en blazers, met slechts drie cello’s als strijkinstrumenten. Naast het orkest geeft Pomàrico leiding aan Cappella Amsterdam en leden van de Florianer Sängerknaben.

De drie solorollen worden vertolkt door bariton Tomas Möwes (Jakob Lenz), tenor Daniel Kirch (Kaufmann) en bariton Johannes Schmidt (Pfarrer Oberlin).

Jakob Lenz wordt zaterdag 3 maart om 14.15 uur uitgevoerd in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.