Binnenkort

DNO pakt groots uit met Carmen

De Nederlandse Opera wil met haar slotproductie van het seizoen, Carmen, groots uitpakken. Er is een beroemde regisseur, een internationaal hoog aangeschreven orkest, de nieuwe chef-dirigent voor volgend seizoen en een groep jonge, veelbelovende zangers. Een reeks filmpjes om hen te introduceren.

Yonghoon Lee als Don José en Nadia Krasteva als Carmen (foto: Monika Rittershaus).
Yonghoon Lee als Don José en Nadia Krasteva als Carmen (foto: Monika Rittershaus).

Carmen gaat op maandag 15 juni in première in Het Muziektheater in Amsterdam en is onderdeel van het Holland Festival. Om die reden wordt de opera op 25 juni op een groot scherm live uitgezonden in het Amsterdamse Oosterpark.

Dirigent Marc Albrecht leidt voor de tweede keer dit seizoen een DNO-productie, nadat hij eerder Die Frau ohne Schatten onder zijn hoede nam. Deze keer zal hij echter anders bekeken worden, aangezien hij in maart gepresenteerd werd als de nieuwe chef-dirigent van zowel DNO als het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Overigens was het niet de bedoeling dat Albrecht bij Carmen op de bok zou staan. Mariss Jansons zou eigenlijk zelf zijn Koninklijk Concertgebouworkest leiden, maar moest vanwege een medisch onderzoek afzeggen.

Albrecht krijgt gezelschap van Robert Carsen. De achtergrond van deze Canadese regisseur is een groot succesverhaal. Hij rijgt niet alleen de ene na de andere productie voor grote operahuizen aan elkaar, maar sleept ook regelmatig onderscheidingen binnen. Zo is hij ‘Officer of the Order of Canada’ en ‘Chevalier dans les Ordres des Arts et des Lettres’ en ontving hij voor diverse van zijn producties prijzen.

Sommige van zijn producties gaan ook van huis tot huis, zoals zijn A Midsummer Night’s Dream, die pas nog in het Scala in Milaan was te zien en daar met groot enthousiasme ontvangen werd. In Amsterdam regisseerde hij eerder Dialogues des Carmélites en Fidelio.

Voor de rol van Carmen heeft DNO de jonge Bulgaarse mezzosopraan Nadia Krasteva gestrikt. Krasteva heeft veelvuldig opgetreden bij de Wiener Staatsoper in opera’s als Nabucco, Falstaff, Don Carlo en ook Carmen (de titelrol). Ze debuteert bij DNO.

Hieronder een filmpje waarin iets van haar ‘zigeunertemperament’ te zien is, al is het niet in de rol van Carmen. Het gaat om een productie van La Forza del Destino van Verdi, vorig jaar in Wenen. Krasteva zingt de rol van Preziosilla, een zigeunerin. Haar lage noten klinken bijna mannelijk.

Het publiek in Amsterdam krijgt een Zuid-Koreaanse Don José te zien: Yonghoon Lee. Ook hij is nog jong en voor het eerst te bewonderen bij het Nederlandse operahuis. Lee maakte eerst carrière in zijn geboorteland, waarna hij het Europese land betrad met optredens in onder meer Frankfurt, Valencia, Rome en Athene. De rol van Don José zong hij recentelijk nog in Glyndebourne. In 2011 zal hij bij de Metropolitan Opera debuteren in Nabucco.

In het filmpje hieronder zingt hij het bekende ‘E lucevan le stelle’ uit Puccini’s Tosca. Met de rol van Cavaradossi debuteerde hij in Italië (Rome) in een regie van Franco Zeffirelli. Dezelfde rol zong hij ook in Athene en Luik.

Micaëla wordt gespeeld en gezongen door de in Salzburg geboren sopraan Genia Kühmeier. Ook zij debuteert bij DNO en heeft haar rol al eens eerder bij andere operahuizen gezongen (in dit geval de Bayerische Staatsoper en de Wiener Staatsoper).

Kühmeier maakte haar debuut bij de Metropolitan Opera als Pamina in Die Zauberflöte. Het is haar lijfrol, die ze ook onder Pierre Audi tijdens de Salzburger Festspiele uitvoerde. Van die laatste voorstelling hieronder een fragment, waarin Kühmeier de beroemde aria ‘Ach, ich fühl’s’ zingt.

Escamillo wordt vertolkt door Kyle Ketelsen en ook de Nederlandse tenor Marcel Reijans is van de partij, als de smokkelaar ‘La Remendado’. Het koor van De Nederlandse Opera doet zoals gebruikelijk weer mee en er zijn de nodige figuranten opgetrommeld, die een groot spektakel beloven.

Carmen gaat op 15 juni in première in Het Muziektheater. Daarna zijn er tot en met 8 juli nog acht voorstellingen. Meer informatie: www.dno.nl.

Vorig artikel

Acquarius positief ontvangen in Antwerpen

Volgend artikel

Operalyriek in gevoelige sferen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.