Binnenkort

Gijs de Lange ensceneert Figaro bij Reisopera

Acteur en regisseur Gijs de Lange ensceneert Le nozze di Figaro bij de Nationale Reisopera. Zijn productie gaat zaterdag 24 maart in première in Enschede. Jan Willem de Vriend staat op de bok.

Gijs de Lange is sinds 1987 verbonden aan Toneelgroep Amsterdam en maakt sinds 2001 ook als freelance regisseur carrière. Zo ensceneerde hij opera’s voor het Holland Festival en was hij al eerder te gast bij de Nationale Reisopera met een productie van The Mikado.

In maart en april laat De Lange zijn licht schijnen over Le nozze di Figaro, één van de bekendste opera’s van Mozart. De ‘commedia per musica’ is gebaseerd op La folle journée, ou le mariage de Figaro, een controversiële komedie van Beaumarchais. De beroemde Italiaanse librettist Lorenzo da Ponte schreef de tekst.

Het verhaal volgt mooi op Il barbiere di Siviglia van Rossini en gaat over Figaro, inmiddels knecht van graaf Almaviva. Hij wil trouwen met kamermeisje Susanna, maar de graaf heeft ook zijn zinnen op haar gezet. Dat tot frustratie van de gravin Rosina.

De Reisopera-productie wordt muzikaal ingevuld door het Nederlands Symfonie Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend, die eerder dit seizoen op de bok stond bij Platée.

De cast telt diverse Nederlandse gezichten. Johanni van Oostrum zingt de gravin, Karin Strobos is Cherubino, Erik Slik vertolkt Basilio, Julia Westendorp zingt Barbarina en Pieter Hendriks is Antonio.

De rol van Figaro wordt vertolkt door John Molloy. John Chest zingt Almaviva, Claire Ormshaw is Susanna en Christine Tocci is Marcellina.

Le nozze di Figaro gaat op 24 maart in première in het Wilminktheater in Enschede en gaat daarna tot en met 21 april op tournee langs tien theaters. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

Gaffigan leidt Berlioz' Roméo et Juliette

Volgend artikel

Zürich: Een Don Carlo om cadeau te doen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.