Home » Binnenkort

DNO brengt Rossini’s Il turco in Italia

Amsterdam29 maart 2012 Geen reacties

De jonge regisseur David Hermann ensceneert in april een nieuwe productie van Il turco in Italia bij De Nederlandse Opera. De bekende belcanto-tenor Lawrence Brownlee zingt Don Narciso en Carlo Rizzi staat op de bok.

,,Muzikaal worden we getrakteerd op de typische rossiniaanse dynamiek, parelende coloraturen en hilarische ensembles”, belooft De Nederlandse Opera (DNO) in aanloop naar de première van Il turco in Italia op 6 april.

De opera van Rossini gaat over dichter Prosdocimo, die op zoek is naar een libretto voor een komedie. ,,Een vermeend ontrouwe echtgenote, een aantrekkelijke buitenlander en een naïeve jongeling raken alle drie verstrikt in de netten van de poëet, die zijn slachtoffers gebruikt om zijn eigen verlangens te kanaliseren”, beschrijft DNO.

De dichter wordt bij DNO gezongen door de Italiaanse bariton Vito Priante, die debuteert bij het Amsterdamse gezelschap. Hij staat naast onder andere Lawrence Brownlee, de bekende Amerikaanse belcanto-tenor die de afgelopen seizoenen onder meer in wereldwijde uitzendingen van La Cenerentola en Armida te zien was. Brownlee zingt de rol van Don Narciso en debuteert net als Priante bij DNO.

Een bekend gezicht is dat van de Russische sopraan Olga Peretyatko, die in januari nog bij DNO te zien was in De nachtegaal en andere fabels. Zij zingt in de opera van Rossini de partij van Donna Fiorilla. Haar echtgenoot, Don Geronio, wordt vertolkt door Renato Girolami, een Italiaanse bariton die eerder bij DNO in L’elisir d’amore was te horen.

Debuterend zijn verder de Italiaanse bas Alex Esposito in de rol van Selim en mezzosopraan Silvia de la Muela als Zaida. De jonge tenor Enea Scala completeert de cast in de rol van Albazar.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest staat onder leiding van Carlo Rizzi, een vooraanstaande Italiaanse maestro die de afgelopen seizoenen vele malen bij DNO te zien was. Onder meer in La Juive en La fanciulla del West.

De regie van deze nieuwe productie is in handen van de jonge Frans-Duitse regisseur David Hermann, winnaar van de Ring-Award in 2000 en een leerling van onder andere de beroemde regisseur Hans Neuenfels. Hij ensceneerde de afgelopen seizoenen producties in onder meer Frankfurt, Düsseldorf, Lucerne, Salzburg en Basel.

Il turco in Italia gaat op Goede Vrijdag, 6 april, in première en is daarna tot en met 29 april nog acht keer te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder de ‘making of’:

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.