Binnenkort

Reisopera besluit seizoen met nieuwe Lucia

Met hetzelfde trio zangers als in La Traviata brengt de Nationale Reisopera de komende weken Donizetti’s geliefde opera Lucia di Lammermoor. Wim Trompert verzorgt een nieuwe enscenering, Antonino Fogliari staat op de bok.

Petya Ivanova en Roland Wood in repetitie (foto: Marco Borggreve / Nationale Reisopera).

In januari en februari trok de Reisopera door het land met een reprise van La Traviata. Sopraan Petya Ivanova, tenor Peter Auty en bariton Roland Wood zongen daarin de hoofdrollen.

Het trio keert vanaf zaterdag 12 mei terug bij de Reisopera in de hoofdrollen van Lucia di Lammermoor. Ivanova zingt de titelrol, Auty vertolkt Edgardo en Wood zingt Enrico.

Lucia di Lammermoor is gebaseerd op een roman van Sir Walter Scott en gaat over een onmogelijke liefde. Lucia is uitgehuwelijkt aan Arturo om het voortbestaan van haar familie veilig te stellen, maar ze is eigenlijk verliefd op de aartsvijand van haar familie, Edgardo. Haar persoonlijke strijd drijft haar tot waanzin, waarna ze Arturo in de huwelijksnacht vermoordt.

,,Dit duistere verhaal inspireerde Donizetti tot het schrijven van een opera met betoverende en hartstochtelijke melodieën”, beschrijft de Reisopera. ,,De nadruk ligt op de vocale schoonheid die deze periode van de operageschiedenis ook haar naam zou bezorgen: het belcanto.”

Wim Trompert, die vorig seizoen Donizetti’s Don Pasquale voor de Reisopera ensceneerde, tekent voor de regie. Hij werkt daarbij samen met de Italiaanse dirigent Antonino Fogliani, een Donizetti-specialist, aldus het gezelschap. Fogliani leidt Het Gelders Orkest.

Lucia di Lammermoor gaat zaterdag 12 mei in première in Enschede en is daarna tot en met 15 juni in twaalf Nederlandse theaters te zien. Op 1 juli voert het gezelschap de opera concertante op in het Concertgebouw, als onderdeel van de Robeco Zomerconcerten.

Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

Fleming waagt zich aan Franse poëzie

Volgend artikel

Pendatchanska verbaast met Salome-debuut

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.