Binnenkort

Opera-academie sluit af met jonge Così

Na een zeer geslaagde Monteverdi-productie in januari sluit de Dutch National Opera Academy haar seizoen eind juni af met Così fan tutte. Onder regie van Elsina Jansen zullen de talenten in opleiding zich voor het tweede jaar op rij aan Mozart wagen.

De Dutch National Opera Academy (DNOA) biedt een beperkt aantal getalenteerde studenten een tweejarige masteropleiding aan. DNOA gaat uit van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en stelt zich naar eigen zeggen tot doel de ‘muzikale, fysieke, dramatische, emotionele en intellectuele mogelijkheiden’ van jonge zangers te maximaliseren.

Ieder seizoen zet DNOA twee producties op touw. De eerste productie van dit seizoen was L’Incoronazione di Poppea van Monteverdi, die in januari speelde. Een voorstelling van hoog niveau. Place de l’Opera schreef onder meer: „De studenten en gastzangers van DNOA spreiden een verbazingwekkende pracht van stemmen tentoon. (…) Met heel ‘eigen’, boeiende stemmen trekt de jonge cast de toeschouwer het verhaal in.”

Net als vorig jaar wordt in de maand juni het seizoen afgesloten met Mozart. In 2008 stortten de studenten zich op Don Giovanni, dit keer staat Così fan tutte op het programma.

Dat gebeurt in een setting van regisseur Elsina Jansen. Jansen heeft ruime ervaring met werken met jonge zangers. Ze richtte zelf de stichting Opera op Zak op, waarmee ze met een jonge cast kleinschalige operavoorstellingen produceerde.

Verder deed ze in het najaar van 2008 de regie van Les Aventures du roi Pausole bij Opera Trionfo. Een frisse, vlotte productie met eveneens vele jonge solisten.

En nu doet ze dus Così fan tutte. Een verhaal over twee jonge studenten (Guglielmo en Ferrando) die na een weddenschap met hun oudere vriend Alfonso proberen te bewijzen dat hun geliefden hen wél altijd trouw zullen zijn. Dat doen ze door vermomd elkaars liefje te proberen te versieren. DNOA belooft een ‘bijzondere en grappige visie’ van Jansen op het stuk.

Wat betreft de cast wordt er gewerkt met een dubbele bezetting. Onder de solisten Florian Bonneau, (die in januari een prachtige Seneca neerzette), Maribeth Diggle (destijds een veelzijdige Poppea), Kai Rüütel, Katrien Baerts en Karlien van Baardewijk.

Zij worden begeleid door een ensemble dat bestaat uit studenten van beide conservatoria. De Duitse dirigent Henrik Schaefer – net terug van een reeks concerten in Japan – heeft de muzikale leiding. Schaefer trapte in 2000 zijn dirigentschap af toen hij assistent werd van Claudio Abbado bij de Berliner Philharmoniker.

Così fan tutte wordt vanaf 25 juni viermaal achter elkaar uitgevoerd in het Lucent Danstheater in Den Haag. Daarna volgen nog twee concertante uitvoeringen in de Bernard Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam. Klik voor meer informatie op de banner op deze site.

Vorig artikel

Ruwe bolster, blanke pit

Volgend artikel

Pers lauw over Carmen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.