AchtergrondBinnenkortFeaturedNieuws

Oranje ‘blauwtje’ voor Don Giovanni

Het project rond de opera Don Giovanni van OPERA2DAY is op 29 mei officieel van start gegaan. In het Haags Montessori Lyceum verzorgden een delegatie van het orkest en enkele solisten samen met leerlingen een korte introductievoorstelling.

Serge van Veggel en prinses Maxima in gesprek met leerlingen.

In Den Haag vindt eind september ook een speciale voorstelling voor scholieren plaats. Door in te zetten op Facebook als extra lijn worden ook jongeren betrokken bij het project. OPERA2DAY-regisseur Serge van Veggel, die educatie een belangrijk onderdeel van zijn werk vindt, gebruikt activiteiten als leerlingenworkshops, de speciale voorstelling en het Facebook-project om de drempel voor opera te verlagen.

Via de digitale media is het mogelijk om jong publiek nu al mee te nemen in het verhaal en daaraan nieuwe ontwikkelingen toe te voegen. De koppeling met Facebook is gemaakt als parallel met de ‘catalogusaria’ in de opera, waarin Don Giovanni’s knecht Leporello alle veroveringen van zijn meester opsomt. Die veroveringen zijn anno 2012 Facebook-vrienden.

Voor het Facebook-element is overigens niet een snel reclamebureau vol copywriters ingehuurd. Het jonge toneelschrijverscollectief De Kosmonaut zal de ontwikkeling op Facebook vormgeven. Zij maken extra verhaallijnen, introduceren in de komende tijd de andere personages uit de opera, zoals Donna Anna en Donna Elvira, en gaan een epiloog schrijven. De schrijvers, die bij de introductievoorstelling aanwezig waren, vertelden ook het plan te hebben een ‘prequel’ te schrijven, een verhaal over wat er aan Don Giovanni vooraf gaat.

Serge van Veggel keek bij de presentatie afgelopen dinsdag tevreden terug op het werken met de leerlingen in de afgelopen weken. ,,Na een introductieles konden ze kiezen voor workshops zang of theater. Dat deden we in samenwerking met de docent van het Montessori Lyceum. De teksten die in deze introductievoorstelling gebruikt werden, zijn door de leerlingen in die workshops gemaakt. Door die workshops wennen ze al aan het verhaal en de muziek. Die is krachtig genoeg, maar het helpt als je het herkent.”

,,Eén van de hoogtepunten deze week was tijdens een les, midden in de school. Ik vreesde dat mensen lacherig zouden doen, maar door het geluid van de zang verschenen er hoofdjes voor de ruiten en de duimen gingen omhoog.”

De samenwerking met Argentinië ontstond via de muzikaal leider van OPERA2DAY, Hernán Schvartzman. ,,Hernán kwam naar Nederland om de oude muziekpraktijk te bestuderen, werkte mee aan een Argentijnse Così fan tutte en toen daar het plan ontstond voor een vervolg met Don Giovanni, besloten we het echt in de twee landen te gaan doen. Na de voorstellingen in Buenos Aires zijn er dus eind september vier voorstellingen in Den Haag en één in Rotterdam.”

Nederland levert het orkest van OPERA2DAY, dat op authentieke instrumenten speelt, en hoofdrolspeler Martijn Cornet. De andere vocalisten zijn leden van het ensemble Juventus Lyrica.

De introductievoorstelling op het Haagse Montessori Lyceum vond plaats in de grote hal van de school. Leporello, gespeeld door Jos Nargy, meldde dat de Don ‘fashionably late’ was, maar het publiek ontdekte dat Don Giovanni de zaak niet helemaal vertrouwde. Hij liet Leporello het werk doen en belde af en toe op een scherm in via skype.

Don Giovanni (Martijn Cornet, die de rol ook in de opera zal zingen) was vooral benieuwd naar een dame op de eerste rij. Daar zat prinses Maxima, die als eregaste de voorstelling bijwoonde. De Don was zeer geïnteresseerd, maar Leporello probeerde zijn baas discreet met een gebaar naar zijn ringvinger op de webcam duidelijk te maken dat die al getrouwd was. Al meer dan tien jaar. ,,Maar dat staat niet op haar Facebook-profiel”, antwoordde de grote verleider teleurgesteld.

Leerlingen van het Montessori speelden de andere rollen in de verkorte versie van het verhaal. ‘Don Giovanni! A cenar teco’, zingt de Commendatore aan het eind van de opera. Hier klonk het in de Nederlandse vertaling als ‘Don Giovannni, jij bedrieger!’. Ineens stond de hele zaal vol leerlingen op en zong zo een einde aan de voorstelling. De prinses op de eerste rij keek verrast om. Ze vond het mooi, dat kon je zien aan haar glimlach.

Wie Facebookvriend wil worden van Don Giovanni kan hier terecht. De voorstellingen van Don Giovanni door OPERA2DAY vinden plaats op 27, 28 en 29 september in de Koninklijke Schouwburg in den Haag en op 2 oktober in de Rotterdamse Schouwburg.

Vorig artikel

Rusalka overtuigt onder de blote hemel

Volgend artikel

Operadagen Rotterdam 2012 – Dag 5

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.