Home » Binnenkort

OPERA2DAY stoft Dolhuys Kermis af

Den Haag14 juni 2012 Geen reacties

OPERA2DAY brengt van 21 tot en met 24 juni het bizarre fenomeen van de Dolhuys Kermis eenmalig weer tot leven in het voormalige NEBO-ziekenhuis in Den Haag. De bezoekers maken een tocht langs de mooiste lamenti uit de decennia rondom 1600.

Van de vijftiende tot de achttiende eeuw was de Dolhuys Kermis een bekend fenomeen: eenmaal per jaar konden mensen een rondleiding door de plaatselijke psychiatrische inrichting krijgen, waarbij ze de patiënten mochten bekijken en zelfs aanraken. Ze vergaapten zich, tegen betaling, aan hun medemens.

In juni brengt OPERA2DAY dit fenomeen – zij het in een humaner vorm – weer tot leven. In het leegstaande NEBO-ziekenhuis organiseert het gezelschap zesmaal een tocht langs een reeks ontroerende muzikale portretten. ,,Een samensmelting van rakende vocale muziek met verrassend theater”, aldus het gezelschap.

De Dolhuys Kermis voert de bezoeker langs de mooiste lamenti (klaagzangen) uit de decennia rond 1600. ,,De bezoeker ziet hoe een geïsoleerde patiënt zich de gekluisterde koningin Mary Stuart in de dodencel waant op ontroerende muziek van Carissimi, maar ontdekt ook het humoristische ‘Lamento dell’impotente’ en hoe in de keuken een jonge Madre Ebrea haar eigen kind wil opeten als in een postnatale depressie avant la lettre.”

De productie is in samenwerking met Musica Antica da Camera en Vox Luminis tot stand gekomen. Vox Luminis levert de zangers, die begeleid worden door het Barok Ensemble van OPERA2DAY en bijgestaan worden door een ensemble van acteurs onder leiding van René M. Broeders.

Regisseur Serge van Veggel heeft de artistieke leiding in handen en Hernán Schvartzman dirigeert.

Dolhuys Kermis gaat op donderdag 21 juni in première en is daarna tot en met zondag 24 juni nog vijf keer te zien. Zie voor meer informatie de website van OPERA2DAY.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.